Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Tatrách napadli takmer dva metre snehu, lyžiarsku sezónu otvorili oveľa skôr
Zdielať na

V Tatrách napadli takmer dva metre snehu, lyžiarsku sezónu otvorili oveľa skôr

VYSOKÉ TATRY / Takmer dva metre prírodného snehu pod Lomnickým štítom. Takáto štedrá príroda vo Vysokých Tatrách uprostred decembra už dávno nebola. Aj v sobotu tam snežilo tak husto, že lyžiari sa na svahu videli iba vo výraznom oblečení.

Lyžiarsku sezónu v Tatranskej Lomnici otvorí v sobotu 9. decembra lyžovačka z Lomnického sedla, ide o najťažšiu a najstrmšiu tatranskú zjazdovku.

„Na 1 240 metrov dlhej zjazdovke je 150 cm snehu a podmienky na lyžovanie sú veľmi dobré. Z výšky 2 190 metrov nad morom si lyžiari užijú spolu 5,5 km dlhú trať až do Tatranskej Lomnice. Otvorené budú aj zjazdovky zo Skalnatého plesa, a to Esíčka, Generál, Čučoriedky Východ, Čučoriedky Západ a Štart Západ,“ uviedla hovorkyňa strediska Zuzana Fabianová.

V Tatranskej Lomnici sa tak sezóna začne na piatich zjazdovkách, pre lyžiarov bude otvorených spolu 7,7 km tratí, na ktorých je od 40 do 50 cm snehu.

Najočakávanejšia lyžovačka sezóny v Lomnickom sedle sa oproti minulým rokom posunula o niečo skôr. Počas minuloročnej sezóny sa sedlo otváralo až na Nový rok, teda 1. januára.

V roku 2014 sa Lomnické sedlo sprevádzkovalo dokonca len na dva týždne, a to až na jar 22. marca. Nadšenci voľného terénu si užijú aj takzvanú Francúzsku muldu, ktorá je jednou z možností, ako zlyžovať Lomnické sedlo. Je obľúbenou oficiálnou freeridovou zónou s dĺžkou 1 380 a prevýšením 408 metrov.

Vo Vysokých Tatrách sa od uplynulého víkendu lyžuje na Štrbskom Plese, kde je na zjazdovkách 40 cm snehu a podmienky na lyžovanie sú dobré. Od piatku 8. decembra bude spustená aj denná a večerná sánkovačka z Hrebienka do Starého Smokovca.

Súvisiace články