Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nepáči sa vám, na čo sa využíva rozpočet miest a obcí? Máte právo doň priamo zasiahnuť
Zdielať na

Nepáči sa vám, na čo sa využíva rozpočet miest a obcí? Máte právo doň priamo zasiahnuť

BRATISLAVA / Ľudia žijúci v mestách často premýšľajú, čo sa stane s daňami, ktoré pravidelne odvádzajú. Tie by totiž mali byť použité aj na zlepšovanie miest a obcí, no často akékoľvek výsledky nevidíme a len dúfame, že sa niečo zlepší samo.

Obyvatelia miest pravidelne odvádzajú dane z nehnuteľností, z lešenia či dane za psov. Možno aj vy práve z tohto dôvodu právom očakávate, že by mesto či obec mohli časť z týchto peňazí využiť práve na rekonštrukciu škôl, chodníkov, ciest aj parkov.

Na rozdiel od štátneho rozpočtu, do rozpočtu obce môžu obyvatelia zasiahnuť. Majú právo podať pripomienky. "Práve teraz, každý občan môže pripomienkovať dane aj to, ako sa peniaze využijú a je jedno, či je to jednotlivec, alebo skupina, možno celá ulica, alebo psičkári, ktorí majú občianske združenie. Tí môžu napríklad žiadať zníženie dane ak pomáhajú útulku, alebo majú adoptovaného psa," informoval Michal Kaliňák, hovorca ZMOS.

Mestské a obecné dane nie sú iba o dani za psa. Povedať nie, môžete spoločne aj v prípade zatepľovania panelákov, ktoré obec zbytočne predražuje. Taktiež, daň zo stavby. Neberie sa totiž každý dom rovnako. Napríklad taký, ku ktorému nevedie cesta. Koľko a za čo budete platiť je teda aj vo vašich rukách. Ľudia zatiaľ túto možnosť veľmi nevyužívajú.

"Počet týchto návrhov je tak nízky, že by sme to mohli zrátať na prstoch dvoch rúk. Ale treba povedať, že to, čo robí samosprávu samosprávnou je práve to, že si ju majú ľudia spravovať sami. Sú teda na ťahu, aby pozorne sledovali návrhy daní a rozpočtov na budúci rok a zapojili sa," dodal Michal Kaliňák.

Ministerstvo vnútra zverejnilo metodickú príručku pre obce. Odporúča v nej, ako postupovať pri verejných zhromaždeniach, bez náznakov extrémizmu.

Súvisiace články