Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Muž sa sťažoval na bolesti. Z mechúra mu vybrali kameň veľký ako pštrosie vajce
Zdielať na

Muž sa sťažoval na bolesti. Z mechúra mu vybrali kameň veľký ako pštrosie vajce

Archívna reportáž

KALIFORNIA / Muž z americkej Kalifornie sa sťažoval na bolesti pri močení. Výrazne ho pobolievalo v ľavom boku a mal probémy s vymočením sa. CT vyšetrenie odhalilo, že sa mu za ostatných 10 rokov v močovom mechúre vytvoril obrovský močový kameň. Vážil vyše trištvrte kila.

Zatiaľ najväčší močový kameň, aký kedy lekári vybrali z ľudského tela, mal takmer 18x13 centimetrov a vážil 1,9 kilogramu, píše New England Journal of Medicine. Vybrali ho z mechúra 62-ročnému mužovi v brazílskom Sao Paolo. Močový kameň, ktorý vybrali aktuálne z mechúra 64-ročného Kalifornčana, vážil "len" 770 gramov, no aj tak lekárom vyrazil dych. Meral zhruba 12x10 centimetrov a mužovi musel spôsobovať obrovské bolesti a komplikácie. Ďalšie, drobné kamene, mu našli ľavom močovode, ktorý privádza moč z obličiek do mechúra. Okamžite išiel na operačný stôl.

Kým pri menších močových kameňoch, ktorých tvorba je pomerne častá najmä u mužov nad 50 rokov, je možné ich rozbiť ultrazvukom či laserom a následne sa vyplavia, resp. sa využije iná, neinvazívna metóda, pri takomto obrovskom kameni bol nutný chirurgický zákrok. Odstránili mu celý močový mechúr a vytvorili nový, tzv. neobladder, z časti jeho semenníkov, ktorý je plne funkčný. Tento zákrok zvyšuje pravdepodobnosť, že sa kamene opäť vytvoria.

Muž lekárom povedal, že pred 10 rokmi mal rakovinu močového mechúra. Po aktuálnom zákroku sa cíti dobre. Pravidelne ho budú lekári sledovať.

Pozrite si archívnu reportáž o inej unikátnej operácii močového mechúra.

Súvisiace články