Oblačno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Novorodenec musel podstúpiť operáciu. Z tela mu vybrali jeho dvojča
Zdielať na

Novorodenec musel podstúpiť operáciu. Z tela mu vybrali jeho dvojča

BOMBAJ / Šokujúci prípad zaznamenali v meste Mumbra, ležiacom v susedstve indického veľkomesta Bombaj.  Lekárov prekvapil ultrazvuk novorodenca, ktorého priviedla na svet 19-ročná žena. V jeho tele objavili ďalší plod. Chlapec tak musel hneď po narodení absolvovať operáciu.

Svetové médiá písali o "tehotnom novorodencovi". Chlapec mal vo svojom tele skutočne druhý plod, ktorý objavili lekári počas rutinného ultrazvuku novorodencov, píše denník Daily Mail. Parazitujúce dvojča bolo v žalúdku. Novorodenec absolvoval operáciu, pri ktorej mu dvojča zo žalúdku odstránili. Plod mal zhruba 7 centimetrov a 150 gramov. Mal vyvinuté dolné aj horné končatiny, aj mozog, no nemal lebku.

Parazitujúce dvojča vybrali von v plodovom obale, spolu s novorodencom zdieľali jednu pupočnú šnúru. Chlapec je po operácii v poriadku a jeho matka už môže začať aj s dojčením.

Podobné prípady sú pomerne vzácne, na celom svete zatiaľ zaznamenali len 200 prípadov "fetus in fetu", teda plod v plode. Gynekologička Neena Nichlani k prípadu povedal: "Ide o prípad monozygotického tehotenstva, keď je zdieľaná jedna placenta. Jeden z plodov obalí druhý plod a oberá tak svoje dvojča o prísun výživy". Nevyvinuté plody môžu ostať v lebke, bruchu alebo chrbtici hostiteľa.

Súvisiace články