Skoro jasno
15°
Bratislava
Mária Terézia si brázdi cestu do hlavného mesta
Zdielať na

Mária Terézia si brázdi cestu do hlavného mesta

BRATISLAVA / Pred 300 rokmi sa narodila najvýznamnejšia panovníčka, ktorá sa zaslúžila aj o rozvoj Bratislavy. Reč je o Márie Terézii. Napriek jej veľkým zásluhám, v našom hlavnom meste nie je žiadne miesto, ktoré by s ňou bolo spojené. Ešte koncom 19. storočia síce odhalili jej súsošie, ale neprežilo ani 25 rokov. Sochu rozbili. O projekte, ktorý chce Máriu Teréziu vrátiť do mesta kde ju korunovali, hovoril Maroš Mačuha, riaditeľ Bratislavského okrášľovacieho spolku.

Pôvodná socha padla v roku 1921. Bolo to obdobie, kedy vo zvyšku Uhorska prišlo k sentimentu a túžbe po návrate monarchie. S tým sa nestotožňovali naši Československí legionári a na znak protestu rozbili veľkolepú sochu Márie Terézie. Ostali po nej iba fotografie a odvtedy pre ďalšiu podobizeň panovníčky v Bratislave miesto nenašli.

Miesto Terézie štúrovci

Na jej pôvodnom mieste stojí momentálne súsošie štúrovcov, ktoré tam postavili v 70. rokoch v období socializmu. V roku 2011 sa snažili Márie Terézii miesto vrátiť, dokonca vznikla aj veľká kampaň, kde sa behom mesiaca podpísalo päť tisíc ľudí. Mesto ale rozhodlo, že sa so štúrovcami hýbať nebude. "My to v podstate rešpektujeme. Ale chceli by sme priniesť zmenšený model Márie Terézie do centra mesta," povedal Mačuha. Kópiu rozbitej sochy by chceli postaviť na Vajanského nábreží, ktoré je hneď oproti súsošiu štúrovcov. Navyše na nábrežie prichádza veľa rakúskych turistov, ktorí cestujú loďou z Viedne a tým je panovníčka tiež dobre známa.

Skoro ako originál

Nová Mária Terézia bude niesť podobu pôvodnej sochy. Bude ale o tretinu menšia. Zmení sa aj materiál. Zatiaľ čo originál bol vyrobený z karaského mramoru, táto bude niesť podobu z bronzu. "Bronz tej menšej plastike dá pečať takej výnimočnosti." Sochou by sme sa tak mohli pýšiť už tento rok, kedy je aj výročie narodenia Márie Terézie. "My tú sochu už finalizujeme a na jeseň by sme boli schopní ju slávnostne odhaliť, ak bude vôľa zo Starého mesta, ktoré má v správe túto polohu," hovorí o plánoch Maroš Mačuha. Na vyjadrenie mesta zatiaľ stále čakajú.

Korunovačný týždeň

Pre milovníkov histórie a umenia pripravujú výstavu "Socha Márie Terézie od Jána Fadrusa", ktorá sa uskutoční 12. júna v priestoroch Archa v blízkosti Primaciálneho paláca. Výstava bude trvať celé leto až do konca augusta. Okrem výstavy organizujú aj konferenciu o Márie Terézii na Bratislavskom hrade, ktorá sa uskutoční tiež počas korunovačného týždňa, 14. - 15. júna.

Súvisiace články