Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zblúdená prababička prežila päť dní v horách, pila roztopený sneh
Zdielať na

Zblúdená prababička prežila päť dní v horách, pila roztopený sneh

COLORADO / Matka piatich detí, babička a prababička v jednej osobe, 85-ročná Ruby Stein, bola na návšteve u svojej rodiny. Keď sa vybrala domov, ostala v zápche v tuneli a myslela len na to, aby bola čo najrýchlejšie doma. Hrozila totiž snehová búrka. Zrejme zo stresu napokon zle odbočila.

Ruby Stein čakala vyše 300 kilometrová cesta autom domov, ktorú chcela mať, podľa vlastných slov, rýchlo za sebou, uvádza denník Denver Post. Namiesto toho, aby pokračovala v jazde po hlavnom ťahu na Denver, odbočila na neupravovanú horskú cestu. Jej desaťročné auto po vyše tridsiatich kilometroch jazdy po ceste pokrytej bahnom, snehom a ľadom zapadlo a už sa ďalej nepohlo. Mobilný telefón nemal hlboko v horách signál. Onedlho sa jej vybila aj batéria v aute, Ruby Stein sa totiž trúbením a blikaním svetlami pokúšala privolať si pomoc. Napriek tomu nespanikárila.

Mala šťastie v nešťastí, v aute si totiž viezla balík plný oblečenia, ktorý jej dala dcéra. Veci mali ísť na charitu. Vďaka tomu sa dokázala naobliekať dostatočne na to, aby v nevykúrenom aute v mrazivom počasí nezmrzla. Spoločnosť jej robila jej mačka, ktorá ju zohrievala, a pre ktorú mala aj krmivo a bola pripravená ho jesť, ak by to bolo nevyhnutné. Mala však aj pár kusov sladkých tyčiniek a tak si z jednej každý deň párkrát odhryzla. Ako nápoj jej poslúžil roztopený sneh. 

"Bola som veľmi pokojná, čo ma prekvapilo. Samozrejme, keď vychováte päť detí, už čo to viete," vtipkovala po záchrane 85-ročná duchaplná žena.  Rozplakala sa jedinýkrát, keď nad ňou krúžila helikoptéra a ona dúfala, že ju hľadajú. Nebola to však pravda, hoci ju už skutočne jej blízki a polícia hľadali, no mysleli si, že bude niekde v okolí hlavného ťahu na Denver. 

Po piatich dňoch a štyroch mrazivých nociach v aute sa už takmer vzdávala nádeje na záchranu, keď zrazu začula ľudí. Katie Preston a Dan Higbee v ten deň turistiku ani neplánovali. Napokon sa do hôr vybrali, keď tam zrazu zbadali zapadnuté auto. Nazreli dnu a uvideli tam staršiu ženu. Keď sa jej spýtali, či je všetko v poriadku, Ruby Stein im odpovedala, že vôbec nič nie je v poriadku a rozpovedala im svoj príbeh. Ako napokon lekár pri prehliadke zistili, po piatich dňoch v drsných podmienkach bola v poriadku, len trochu dehydrovaná.

Súvisiace články