Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nenávidíte to isté? Možno z vás bude pár snov
Zdielať na

Nenávidíte to isté? Možno z vás bude pár snov

USA / Doteraz sa ľudia zväčša spájali na základe spoločného vkusu a záujmov. Nová aplikácia prináša úplne opačný prístup. V dobe, keď sa ľudia priam predháňajú kto koho a čo viac nenávidí, by mohli uspieť.

Aplikácia Hater, u nás už v udomácnenej fonetickej podobe anglického slova,  "hejter", teda človek, ktorý niečo alebo niekoho nenávidí, prináša celkom nové poňatie hľadania partnera. Stavia na tom, že ľudia síce mnohé veci zbožňujú, no ešte intenzívnejšie a teatrálnejšie nenávidia. Môže to byť čokoľvek - ranné vstávanie, zápchy, Justin Bieber, diéty, a aktuálne predovšetkým - Donald Trump. Keď ide niekto na rande s úplne neznámym človekom, to, čo prinesie do nesmelej debaty najviac vášne, má byť spoločná nenávisť. Tak sa môžu vyhnúť aj budúcim konfliktom, ak by náhodou nenávideli opačné veci. 

V aplikácii Hater je prednastavených zhruba 2 000 tém, ktoré sú najčastejšie nenávidené, ale je priestor aj na vytváranie ďalších, ktoré by si mohli zadávať samotní užívatelia. Myšlienka na Hater bola pôvodne len vtip, no čím dlhšie nad tým jej tvorca, Brendan Alper, premýšľal, tým, viac mu to dávalo zmysel. Sám kedysi pracoval pre finančnú skupinu Goldman Sachs, po tom, čo odtiaľ odišiel, sa začal živiť ako autor komédií. Jeho teóriu potvrdzuje aj veda. Ak uvádza stránka vice.com, už v roku 2006 zistila psychologička Jennifer Bosson, že ľudia sa jednoduchšie spriatelia s tými, s ktorými zdieľajú nenávisť k rovnakej veci či človeku. Úspech tejto hypotézy sa môže potvrdiť už o pár dní, keď aplikácia Hater oficiálne spustia.

Súvisiace články