Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na pláži objavili sto mŕtvych kosatiek, zomreli záhadnou smrťou
Zdielať na

Na pláži objavili sto mŕtvych kosatiek, zomreli záhadnou smrťou

FLORIDA / More pri floridskom národnom parku Everglades vyplavilo takmer sto mŕtvych kosatiek čiernych, ktorých nehybné telá ležali na pláži. Podľa záchranárov z Národného úradu pre oceán a atmosféru nie je jasné, čo sa kosatkám stalo. Vedia len, že ich nikto nezavraždil.

Pobrežná stráž Spojených štátov amerických získala prvé správy o uhynutých kosatkách ešte v nedeľu. Zachrániť ich nepodarilo. Telá boli ponorené v pieskovom bahne a zakliesnené o korene mangrovníkov, ktoré v oblasti rastú. Deväť kosatiek v nedeľu ešte žilo, ale kým ich záchranári vyslobodili, ich zdravie sa natoľko zhoršilo, že ich museli uspať, píše denník Blesk.

"Záchranný tím sa snažil živé kosatky zahnať do hlbšej vôd, ale nepodarilo sa," uviedol zástupca Národného úradu pre oceán a atmosféru denníku Miami Herald.

Záhadná smrť

Čo spôsobilo smrť kosatiek, nie je isté. Podľa informácií Národného úradu pre oceán a atmosféru sa morskí savci k podobnému správaniu uchyľujú v prípade choroby, hladu, premnožených nebezpečných rias, znečistenia alebo nezvyčajného počasia.

"Biológovia sa budú počas nasledujúcich mesiacov snažiť prísť na to, čo sa stalo. Pri pitve odoberú vzorky, ktoré budú naďalej skúmať," napísal Národný úrad pre oceán a atmosféru na svojom Facebooku.

https://twitter.com/NOAAFish_SERO/status/821063024467386368?ref_src=twsrc%5Etfw

Kosatka čierna je jeden z najväčších delfínov. Má čierne alebo bridlicovo šedé zafarbenie a medzi plutvami svetlejšiu škvrnu. V dospelosti dorastá 5 až 6 metrov a váži 1,3 až 1,4 tony. Na svoju veľkosť pláva veľmi rýchlo. Žije v skupinách po desiatich až dvadsiatich. Obľúbenou potravou kosatiek čiernych sú lososy, tuniaci či menšie delfíny.

Súvisiace články