Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
K Zemi sa rútia dva objekty, jeden bude viditeľný už tento týždeň
Zdielať na

K Zemi sa rútia dva objekty, jeden bude viditeľný už tento týždeň

USA / Vedci z NASA sledujú aktuálne desiatky objektov, ktoré sú v blízkosti Zeme. Dva z nich vzbudili rozruch, priblížili sa totiž až k obežnej dráhe Zeme. Jedným z nich je kométa, ktorá bude k Zemi najbližšie vzdialená na 106 miliónov kilometrov. Väčšiu pozornosť však vzbudzuje druhý objekt nazvaný 2016 WF9.

Kométu, ktorá vznikla na okraji našej slnečnej sústavy, bude možné vidieť v najbližších dňoch, keď sa priblíži k obežnej dráhe Zeme. Nie však voľným okom, ale len s ďalekohladom a tiež nie je jasné, či bude žiariť dostatočne intenzívne, nakoľko to sa nikdy nedá presne predpovedať. Našu planétu však určite neohrozuje. Otázny je však druhý pozorovaný objekt.

Asteroid alebo kométa?

Druhý objekt sa priblíži k našej obežnej dráhe 25. februára, k Zemi bude o polovicu bližšie, ako pozorovaná kométa,  "len" 51 miliónov kilometrov. Vedci z NASA zatiaľ nevedia, či ide o asteroid alebo kométu, veľkosť však už vedia odhadnúť. Objekt má mať v priemere 0,5 až 1 kilometer. Zásadnou informáciou je, že vedci dobre prepočítali jeho trajektóriu a objekt nie je pre Zem žiadnou hrozbou.

Súvisiace články