Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Najstarší človek na svete oslavuje narodeniny
Zdielať na

Najstarší človek na svete oslavuje narodeniny

Zdroj: PROFIMEDIA

RÍM / Talianka Emma Morano, ktorá je od mája tohto roka považovaná za najstaršieho človeka na Zemi, oslavuje v utorok 117. narodeniny. Morano sa narodila v roku 1899 a je posledným známym žijúcim človekom narodeným v 19. storočí.

Svoju dlhovekosť Moranočiastočne pripisuje genetickej predispozícii, jej matka sa dožila 91 rokov a niekoľko jej sestier dosiahlo stovku. Zásluhu na tom má však údajne aj jej nezvyčajné stravovanie, každý deň zvykla zjesť tri vajíčka, z toho dve surové.

Svojské stravovanie

Takýto spôsob stravovania dodržiava už 90 rokov. Po prvej svetovej vojne jej ho odporučil lekár, ktorý u nej ako mladej ženy diagnostikoval anémiu. Jej súčasný lekár Carlo Bava, ktorý sa o jej zdravie stará posledných 27 rokov spresnil, že Morano teraz denne zje len dve vajíčka a pár keksov.

"Emma vždy jedla veľmi málo zeleniny a ovocia. Keď som k nej začal chodiť, jedla tri vajíčka denne, z toho dve surové ráno a jedno na poludnie ako omeletu a na večeru mala kurča," uviedol Bava. Napriek tomuto striktnému stravovaniu Moranová pôsobí dojmom, "že tu bude večne," dodal Bava.

Život bez mužov

Morano podľa vlastných slov za svoj dlhý život vďačí aj tomu, že s výnimkou niekoľkých rokov nežila s mužom. Bola zamilovaná do mládenca, ktorý však padol v prvej svetovej vojne. Potom sa vydala aj keď, ako priznala, nie z lásky a narodil sa jej syn, ktorý však ako polročný zomrel.

Rok nato, v roku 1938, svojho manžela Giovanniho vyhodila z domu, lebo bol násilník. Potom už o mužov stratila záujem, aj keď "papierovo" bola vydatá do roku 1978, keď jej manžel zomrel. V rozhovore pre denník New York Times Morano svoje rozhodnutie ohľadom mužov vysvetlila, že nechcela, aby ju niekto ovládal.

Svoj byt neopustila 20 rokov

Morano už 20 rokov neopustila svoj dvojizbový byt v obci Pallanza, ktorá patrí pod mestečko Verbania, ležiace na brehu jazera Lago Maggiore. V roku 1899, keď sa Moranová narodila, panoval v Taliansku kráľ Umberto I., dnes svetoznáma automobilka Fiat bola len v "plienkach" a milánsky futbalový klub existoval len pár týždňov. Život Emmy Morano sa tiahne cez tri storočia, počas ktorých zažila troch talianskych kráľov, desiatku prezidentov Talianskej republiky a 11 pápežov.

Súvisiace články