Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Vo Veľkej koralovej bariére zaznamenali najväčší úhyn koralov
Zdielať na

Vo Veľkej koralovej bariére zaznamenali najväčší úhyn koralov

SYDNEY / Vo Veľkej koralovej bariére pri Austrálii zaznamenali vôbec najväčší úhyn koralov. Príčinou bola vyššia teplota oceánu v roku 2016, píše BBC. Štúdiu vypracovali vedci z ARC Centre of Excellence for Coral Reef Studies.

V najvážnejšie zasiahnutej severnej časti uhynulo zhruba 67 % koralov, uvádza sa v štúdii. O dosť lepšie na tom bola centrálna časť, kde uhynulo len 6 % koralov. V južnej časti bariéry úhyn takmer nezaznamenali. 

Podľa vedcov bude oživenie oblasti náročné, ak budú pokračovať klimatické zmeny. K týmto zmenám pritom dochádza, keď sa teplota vody v mori zvyšuje v určitých časových intervaloch. 

Uvarené koraly

Vo februári, v marci a v apríli bola teplota morského povrchu v okolí Veľkej koralovej bariéry najmenej o jeden stupeň vyššia ako je mesačný priemer. "Koraly sa uvarili," tvrdí vedúci výskumného tímu profesor Terry Hughes.

Vyššia teplota spôsobuje, že koraly sa zbavia symbiotických rias, ktoré pre ne zabezpečujú výživu. Tým zblednú, pričom následne umrú na nedostatok živín. "Veľa koralov uhynulo postupným vyhladovaním," uviedol dodal Terry Hughes, ktorý je presvedčený, že zvýšenie teploty vody je dôsledkom vypúšťania skleníkových plynov do atmosféry.

Korisť pre predátorov

Vedci ďalej zistili, že koralom, ktoré prežili blednutie, hrozí väčšie riziko zo strany predátorov, ako sú morské slimáky alebo hviezdice druhu Acanthaster planci, známe pod názvom tŕňová koruna.

Tohtoročný masový úhyn koralov prekonal aj tie z rokov 1998 a 2002. "Najviac koralov uhynulo tento rok v severnej časti, ktorá je najmenej poznačená vplyvom človeka. Počas predchádzajúcich dvoch masových úhynov sme v tejto časti bariéry zaznamenali iba malé škody, tentoraz tu však došlo k veľkým stratám," dodal Hughes s tým, že ak budú klimatické zmeny ďalej pokračovať, bude pre koraly náročné zotaviť sa.