Skoro jasno
19°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Európsky vesmírny program chystá aplikáciu budúcnosti
Zdielať na

Európsky vesmírny program chystá aplikáciu budúcnosti

BRATISLAVA / Predstavte si, že lietadlá budú môcť pristávať v akomkoľvek počasí. Alebo že zrakovo postihnutých ľudí bude navigovať tak presná aplikácia, že sa budú môcť bezproblémov pohybovať aj v cudzom meste.

Takáto realita, nás možno čaká už o niekoľko rokov. A môže za to špeciálny európsky vesmírny program, ktorý úspešne napreduje. Európska únia totiž pracuje na najprecíznejšom systéme pozorovania zeme a jeho využitie má v podstate nekonečný potenciál. "Jedno euro investované do týchto vesmírnych technológií sa nám vráti v podobe siedmych eur, ktoré vlastne tieto technológie vyprodukujú v rámci európskeho HDP," povedal podpredseda európskej komisie pre energetiku Maroš Šefčovič.

Pomoc slepým

A to všetko v nových produktoch, ktoré pomôžu tieto satelity vytvoriť. Do roku 2020 sa už vypustí dokopy 30 satelitov, ktoré budú monitorovať Zem. Následne sa spustí špičková navigácia. Galileo bude tak presné, že už teraz sa vyvíja aplikácia pre ľudí so zrakovým postihnutím, ktorí sa budú môcť bez problémov pohybovať aj na miestach, kde nikdy pred tým neboli. A to nie je všetko. 

"Pri záchranných prácach Galileo znova umožní skrátiť čas lokalizácie z niekoľkých hodín na pár minút a ten diameter, kde sa tí ľudia hľadajú sa znižuje z 10km na 5 km, čiže je to oveľa rýchlejšie," dodal Maroš Šefčovič.

Aplikácia pre polľnohospodárov

Vznikne aj aplikácia pre poľnohospodárov, kde budú vidieť ako sa plodina správa pri pestovaní, či sa jej darí. Vďaka citlivým senzorom budeme vedieť, ako ovplyvňuje pôdu. Už teraz všeobecne v tomto sektore, teda na vývoji aplikácií, či priamo alebo nepriamo zapojených vo vesmírnom programe pracuje 250 000 ľudí a má hodnotu takmer 60 miliárd EUR. Budúcnosť patrí týmto technológiám, peniaze preto vyčleňuje aj Európsky parlament.

Vyčlenili rozpočet

"Sme aj v rozpočte do roku 2020 na túto oblasť vyčlenili 12 miliárd EUR, čo je po USA druhý najväčší rozpočet na podporu vesmírnych programov," povedala europoslankyňa Monika Smolková. Satelity na monitorovanie Zeme samozrejme nie sú jediným projektom Európskej vesmírnej agentúry. V rámci misie ExoMars sa pred pár dňami pokúsili o kontrolované pristátie modulu Skiaparelli na červenej planéte.

Ľudia na Marse do roku 2030

Napriek tomu, že pri pristátí sa modul poškodil, predsa len vedcom priniesol dôležité dáta, pre skúmanie Marsu. Ľudskú posádku plánuje ESA poslat na Mars do roku 2030.

Súvisiace články