Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
3 tipy, ako pripraviť auto na zimu
Zdielať na

3 tipy, ako pripraviť auto na zimu

Zdroj: Thinkstock

Pomaly ale isto sa blíži zimné obdobie. To so sebou prináša pre motoristov niekoľko úskalí, na ktoré sa oplatí myslieť vopred.

Väčšina bežných vodičov si myslí, že na zimu stačí prezuť zimné pneumatiky a tým to všetko končí. To je ale veľký omyl a v mnohých prípadoch, najmä pri starších autách, sa vám to môže nepekne vypomstiť.

Áno, jazdiť na zimných pneumatikách by malo byť samozrejme jedným zo základných pravidiel, ale určite nejde o jedinú vec. Poďme sa pozrieť na niekoľko rád, ktorých by ste sa mali držať.

Správne jazdiť a správne tankovať

V zime sú najmä naftové motory náchylnejšie na rôzne problémy a preto sa odporúča tankovať špeciálne upravenú naftu, niekedy nazývanú aj tzv. alpin diesel, alebo zimný diesel. Áno, je pravda, že ceny PHM v poslednej dobe rastú a spravidla je zimná sezóna práve tou, počas ktorej vystrelia prudko nahor.

To by vás však nemalo odradiť od tankovania kvalitného paliva a úplne v bezpečí nie sú ani benzínové motory. Čo to znamená v praxi? Že by ste mali uprednostňovať palivo z overených a známejších čerpacích staníc. Nehovoríme priamo o konkrétnych značkách, pretože aj tu môže kvalita paliva kolísať v rámci jednej firmy, skôr je dobré chodiť tankovať na overené miesto.

V zime je dôležité aj správne jazdiť. Ak máte dieselový motor, odporúčame naštartovať o pár minút skôr, aby sa mal kedy motor rozohriať na správnu prevádzkovú teplotu. To isté platí o motoroch s turbom, ktoré by ste mali po zaparkovaní nechať ešte niekoľko desiatok sekúnd bežať bez pohybu. Samozrejmosťou by malo byť aj opatrnejšie jazdenie kvôli horším poveternostným podmienkam.​

Zimné prezutie by nemalo byť o cene

Áno, zimné pneumatiky neodmysliteľne patria k príprave automobilu na zimu. V tomto prípade ale treba podotknúť jedno veľké ale - na kvalite naozaj záleží. Lacnejší model vás môže stáť v lepšom prípade napríklad vyššiu hlučnosť, vyššiu spotrebu a horšie rozjazdy na snehu, v horšom prípade až neovládateľnosť auta v extrémnych podmienkach. Na kompromisy by ste ale rozhodne pristúpiť nemali.

V prvom rade sledujte parametre pneumatiky a to prostredníctvom hodnotení na štítku, ktorý už musí každá pneumatika obsahovať. V druhom rade si vždy vyhľadajte rôzne testy, recenzie a hodnotenia na špecializovaných portáloch venovaných auto-moto tematike alebo od ADAC. Sami podľa týchto hodnotení uvidíte, že aj značka, ktorej ste mohli v minulosti dôverovať, nemusí vyrábať všetky typy pneumatík s najlepším hodnotením.

V treťom rade si treba zvážiť najmä fakt, že drahšia pneumatika síce znamená vyššiu vstupnú investíciu, ale obvykle následne nižšie prevádzkové náklady, menšiu mieru opotrebenia počas rovnakého nájazdu kilometrov a najmä stabilnejšiu jazdu. Veľký pozor si treba dať na index rýchlosti - aj pri zimných pneumatikách by ste mali kúpiť také gumy, ktoré majú index rýchlosti na rovnakej úrovni ako letné.

Technický stav auta

Väčšina motoristov si myslí, že stačí vymeniť kvapalinu v ostrekovačoch a pridať do výbavy auta napríklad rozmrazovač okien. Veľká chyba! Na zimu treba pripraviť auto komplexne. Základom by mala byť preventívna prehliadka, samozrejme, nemusíte ísť rovno do autorizovaného servisu, stačí aj bežný súkromný.

Druhou dôležitou vecou je kontrola batérie, pretože práve silnejšie mrazy môžu staršie batérie „vybiť“ a vy potom prídete k autu, ktoré už nenaštartujete. Nemyslite si, že ak pri prehliadke na jeseň je batéria v pohode, že nemôže počas zimy vypovedať službu - môže.

No a na záver, nezabudnite na správne štartovanie. Ideálne je nechať motor bežať pred jazdou aspoň chvíľku na voľnobehu na mieste a po jazde rovnako, najmä ak máte motor s turbom. Pamätajte tiež na dôkladné očistenie vášho štvorkolesového miláčika od snehu a ľadu!