Skoro jasno
23°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Ako zabaviť dieťa na dlhej ceste?
Zdielať na

Ako zabaviť dieťa na dlhej ceste?

Zdroj: www.milkasoftiky.sk

BRATISLAVA / Máloktorá veta desí rodičov toľko, ako otázka „Kedy tam už budeme?“ Dieťa vníma čas inak, než dospelí a nie je divu, že ho monotónna jazda po diaľnici vôbec nebaví. Nemá tiež skúsenosť ani priestorovú predstavivovsť a celkom logicky sa behom cesty nudí. Požiadali sme odborníkov o niekoľko typov, ako dieťa na dlhej ceste zabaviť. <IMG SRC="http://ad.doubleclick.net/ddm/trackimp/N34408.272884JOJ.SK/B8855227.120034888;dc_trk_aid=292814668;dc_trk_cid=63908979;ord=[timestamp]?" BORDER="0" HEIGHT="1" WIDTH="1" ALT="Advertisement">

Dôležité je dieťaťu dokázať cestu maximálne „rozporcovať“. Naplánujte ho teda tak, aby ste zastavovali v cca hodinových intervaloch, a pokiaľ možno na aspoň trochu zaujímavých miestach. Tu môžete deťom ukazovať zaujímavosti alebo pamiatky, ktoré prechádzate.

To isté platí aj pokiaľ vám nevadí si cestu predĺžiť a ísť mimo diaľnice. Pre dieťa bude cesta zaujímavejšia, pokiaľ mu poviete, čo sa stalo na ktorom kopci, a že tá rieka, ktorú ste práve míňali, tečie až do mora.

Pokiaľ idete po diaľnici, myslite na to, aký monotónny zážitok to pre dieťa je. Pred cestou si preto pripravte papierovú mapu, na ktorej mu budete ukazovať, kam ste už došli, a koľko cesty vám ešte ostáva.

Zásadné je sa behom cesty ratolesti venovať. Zvlášť malé deti nechápu význam cestovania a je pre nich zbytočnou komplikáciou. Pokiaľ im ho naviac ešte znepríjemňujú pokyny ako „Mlč a neruš,“ bude dieťa o to frustrovanejšie.

Využívajte okolie

Dobré je dieťa prinútiť sledovať svoje okolie. K tomuto účelu výborne poslúžia rôzne hry s okoloidúcimi autami. Napríklad nechajte dieťa, aby si vybralo nejakú farbu, vy si vyberiete svoju a závoďte, kto z vás napočíta viac takto farebných vozov.

Deti v USA pri dlhých cestách radi hrajú hru založenú na sledovaní ŠPZ.  Každý americký štát má svoj špecifický design poznávacích značiek, a deti si môžu do mapy zakresľovať štáty, z ktorých stretli autá. V našich podmienkach možno túto hru aplikovať napríklad na kraje.

Výborne na zabavenie malých neposedov poslúžia aj najrôznejšie „rozprávacie“ hry.  Určite si sami pamätáte na rôzne slovné futbaly alebo hry „Hádaj, na čo myslím“.  Deti tento typ hier milujú a cesta bude ubiehať ľahšie aj vám.

Základom je správna strava

Je tiež dôležité myslieť na stravu detí počas cesty. Môže ovplyvniť chovanie detí viac, než si myslíte. Vhodná strava by preto mala rovnomerne dodávať energiu tak, že vaše dieťa bude vyrovnané a uvoľnené. Takúto stravu napríklad predstavuje ovocie alebo celozrnné pečivo.

Ako upraviť cestu tak, aby deti nenudila

•    Rozdeľte trasu na kratšie úseky, kde budete robiť krátke prestávky
•    Pripravte si celú radu krátkych aktivít, ktoré môžu deti striedať
•    Dávajte  deťom vhodnú stravu

Deti si omnoho viac užijú výlet, pokiaľ z neho budú mať peknú pamiatku. Milka pripravila pri príležitosti uvedenia novinky – Milka softíkov Choc&Choc 150g aplikáciu, ktorá vám z niekoľkých málo fotografií vytvorí pekné video o vašom výlete. Video môžete nazdieľať na Facebooku alebo poslať kamarátom e-mailom. Vyskúšajte aplikáciu na www.milkasoftiky.sk