Skoro jasno
18°
Bratislava
Tutanchamonovi odpadla brada, Egypťania odflákli opravu
Zdielať na

Tutanchamonovi odpadla brada, Egypťania odflákli opravu

Zdroj: SITA/Egyptian Streets

KÁHIRA / Maska faraóna Tutanchamona je jednou z najslávnejších pamiatok starovekého Egypta. Pri neopatrnom čistení jej odpadla modrozlatá brada. Zamestnanci múzea, kde je klenot uložený, na jeho opravu použili nevhodné lepidlo.

Tutanchamonova brada odpadla už na sklonku minulého roka. Káhirskemu múzeu sa však nehodu darilo dlho tajiť, ale nedávno sa o nej dozvedeli reportéri z agentúry Reuters, píše BBC.

Zamestnanci odmietajú tvrdenie, že by s pohrebnou schránkou zaobchádzali neopatrne. Bradu údajne odstránili zámerne, pretože sa sama postupne uvoľňovala.

Viditeľný žltkastý pruh

Reštaurátorom bola nariadená čo najrýchlejšia oprava. Je možné, že zamestnanci použili nevhodné lepidlo, aby bradu prilepili. 

"Epoxidová živica vykazuje vysokú spojivovú schopnosť a používa sa na kov alebo na drevo. Nemyslím si, že by bola vhodná pre taký vzácny predmet akým je Tutanchamonova zlatá maska," uviedol jeden z reštaurátorov.

Na fotke je jasne viditeľné poškodenie,

Reprofoto/Egyptian Streets

Fotografie z nepodarenej opravy sa objavili na serveri Egyptian Streets, kde je jasne viditeľný žltkastý pruh.

Tutanchamon pravdepodobne vládol v rokoch 1332 až 1323 pred naším letopočtom. Zomrel vo veku 17 alebo 18 rokov. Bol synom Achnatona, ktorý zaviedol kult jediného boha Atona - Slnka. Egypt sa však znovu vrátil ku kultu hlavného boha Amona. Tutanchamonovu hrobku objavil v roku 1922 britský archeológ Howard Carter. Panovník odpočíval v troch do seba vložených rakví, z ktorých jedna bola zo zlata.

Archeológ Howard Carter skúma sarkofág egyptského faraóna Tutanchamona (1923),</p><p>

Posmrtné trápenie Tutanchamona ale nekončí. Pri lepení brady sa jeden z reštaurátorov údajne pokúsil zvyšky epoxidovej živice odstrániť špachtľou a podarilo sa mu masku poškrabať, informoval The Daily Mail. Vedenie múzea celý incident prešetrí a vyvodí dôsledky.

Chorľavý faraón

Podľa expertov trpel rázštepom podnebia a vrodenou chybou chodidla, takzvanou konskou nohou. Výskum bol založený na dvojročných testoch DNA a CT snímkach 16 múmií.

Vzhľadom na viaceré zdravotné poruchy bol mladý Tutanchamon pravdepodobne chorľavý faraón, ktorý na chodenie potreboval palice.

Pozrite si priložené video:

Súvisiace články