Oblačno
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Sexuálna orientácia môže byť problém, ktorý stopne vodičák
Zdielať na

Sexuálna orientácia môže byť problém, ktorý stopne vodičák

MOSKVA / Ruská vláda si myslí, že havárie sa podarí obmedziť, keď si za volant nesadnú ľudia s osobnostnými problémami. Zoznam je ale veľmi pestrý a obsahuje napríklad aj sexuálne orientácie, čo kritici považujú za veľmi diskriminujúce.

Príčinou nehôd sú nesprávni ľudia za volantom. A v Kremli si zjavne myslia, že majú patent na to, ako určiť, kto je nesprávny. V Rusku na to majú zoznam. "Niektoré kategórie vôbec nesúvisia s bezpečnosťou na cestách. Sú tam napríklad gambleri. Alebo voajéri, ako to súvisí so schopnosťou bezpečne viesť motorové vozidlo," pýta sa riaditeľka Human Rights Watch v Rusku Táňa Lokšinova. 

Ľudia sa boja lekárov

Nový zákon ale vraví, že ľudia s psychickými problémami nedostanú vodičský preukaz. Na štátnom zozname sú napríklad transsexuálni a transgender ľudia, fetišisti, exhibicionisti, voajéri ako aj patologickí gambleri či zlodeji.

"LGBT a transgender ľudia o tom čítajú v novinách a online a obávajú sa, že ide o plošný zákaz pre nich na cestách," tvrdí Lokšinova. "Ľudia sa boja diskriminácie na základe rodovej identity a sexuálnej orientácie. Ľudia sa boja ísť za lekármi, nechcú byť označkovaní ako mentálne chorí," myslí si riaditeľ LGBT organizácie Dúhové združenie Andrej Obolenskij.

Proti sú psychiatri

Proti zákonu sa ozývajú aj lekári a psychiatri. Považujú ho za diskriminačný a nebezpečný - aj vážne psychicky chorí ľudia sa budú vyhýbať odbornej pomoci, z obáv, aby neprišli o možnosť šoférovať. "Chceme aby vláda zvážila a zmenila tento zákon," dodáva Lokšinova. 

Súvisiace články