Skoro jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Ojmiakon - najchladnejšie miesto sveta, kde zamrzne aj vodka
Zdielať na

Ojmiakon - najchladnejšie miesto sveta, kde zamrzne aj vodka

OJMIAKON / Sedem Slovákov sa v týchto dňoch nachádza na expedícii na najchladnejšom obývanom mieste našej planéty. Slováci skúmajú oblasti, v ktorých pri krutých mrazoch skutočne tuhne krv v žilách.

Slovenským turistom trvalo desiatky hodín kým precestovali viac ako  jedenásťtisíc kilometrov na východ. Na ďalekú Sibír. A to len preto, aby okúsili, ako chutí extrémny mráz na najchladnejšom mieste planéty, v ruskom Ojmiakone.

"Je to miesto, ktoré je vzdialené od najbližšej civilizácie dva dni veľmi tvrdej cesty autom," opisuje výlet sprievodca cestovnej kancelárie Martin Navrátil.

Začiatok jari = -53,8  °C

Ojmiakon leží v nadmorskej výške podobnej slovenskej Štrbe. No teploty tu už roky lámu svetové rekordy. Tú najnižšiu zaznamenali v roku 1926. Neuveriteľných -71,2 stupňa Celzia. "Domáci hovoria akoby začala postupne jar. Ale teplota sa pohybuje pre nás na neuveriteľných -53,8 stupňa Celzia," hovorí Navrátil.

Skupina siedmich dobrodruhov vyrazila na východ hľadať to, čo by v našich končinách rozhodne nezažili nikdy. Krajinu pokrytú snehom, ľadom a extrémne zážitky.

Kde mrzne vodka...

"Keď sa chcete napiť horúceho čaju a vyhodíte ho do vzduchu, tak v tom momente tam padá sneh," hovorí sprievodca cestovnej kancelárie.

A napriek tomu, že je expedícia v ďalekom Rusku, ich tradičná vodka im ani z ďaleka nepomôže. Mráz totiž prekonal aj ju. "Skôr to máme ako ruskú zmrzlinu a môžeme ju skôr lízať. Ale celkovo piť vodku v týchto extrémnych mrazoch je asi to najhoršie, čo človek môže spraviť," dodáva Navrátil.

Pozrite si priloženú reportáž:

ISIFA

Súvisiace články