Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Nebezpečné nápoje: v Litve zakázali predaj energetických drinkov deťom
Zdielať na

Nebezpečné nápoje: v Litve zakázali predaj energetických drinkov deťom

Energetické nápoje sú podľa ich výrobcov všestranné - dokážu človeka prebrať, skoncentrovať a zvýšiť jeho výkonnosť. A môžu byť aj nebezpečné, varuje nemecký Focus. Stále častejšie sa diskutuje o ich zákaze.

Predaj energetických nápojov mladistvým je od 1. novembra v Litve úplne zakázaný. Ide o svetovú premiéru, píše nemecký Focus.

Spotrebiteľská organizácia Foodwatch už žiada aj Nemecko, aby zakázalo predaj energetických nápojov ako RedBull, Monster Energy či Speed Star pre deti a mládež do osemnástich rokov. Žiada tiež varovanie na obale, podobné aké je na cigaretách.

Účinné sú dve zložky energetických limonád: kofeín preberie a vybudí k aktivite. Cukor dodáva rýchlo využiteľné uhľohydráty.

Sám o sebe kofeín nie je nezdravý, hoci vo vysokých dávkach je jed. Podľa nemeckej Spoločnosti pre výživu je tristopäťdesiat miligramov kofeínu denne pre dospelého bezpečná dávka. Také množstvo je napríklad v štyroch šálkach kávy či litri Coca Coly.

Táto dávka sa však platí pre zdravého dospelého človeka, nie pre deti, mladistvých, či chorých ľudí. A práve tínedžeri často siahajú po energetických nápojoch. Či už v škole, pri športe, alebo v kombinácii s alkoholom.

Kofeínové deti

Štúdia Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín z roku 2013 preukázala, že každé piate dieťa v Európe vo veku šesť až desať rokov konzumuje energetické nápoje.

Dvestopäťdesiat mililitrov energetického nápoja obsahuje osemdesiat miligramov kofeínu. Teda dva alebo aj tri takéto drinky sú v poriadku, pre dospelú osobu. Problémom je, že spotrebitelia obvyklepijú tieto sladké nápoje rýchlejšie a vo väčšom množstve.

Veľké množstvo kofeínu podľa nedávnej štúdie Svetovej zdravotníckej organizácie môže zapríčiniť viaceré ochorenia, ako búšenie srdca, vysoký krvný tlak, nevoľnosť, vracanie, kŕče a v najhoršom prípade aj smrť.

Nápisy na nápojoch

Energetické nápoje kritizujú odborníci už dlhšie. Už niekoľko rokov existuje podozrenie, že môžu spôsobiť zdravotné komplikácie, najmä v kombinácii s alkoholom alebo fyzickou aktivitou detí a chorých, ale priama príčinná súvislosť medzi energetickými nápojmi a zdravotnými ťažkosťami sa doposiaľ nepreukázala.

Najväčší problém predstavujú koncentrované energetické nápoje, takzvané "šoty". Obsahujú až osemdesiat miligramov kofeínu len v šesťdesiatich mililitroch tekutiny. Vzhľadom k malému množstvu tekutiny dochádza k požitiu veľkého množstva kofeínu za veľmi krátky čas.

Hoci organizácia Foodwatch žiada Nemecko, aby predaj energetických drinkov mladistvým a maloletým zakázalo, zatiaľ je to v nedohľadne.

Trinástym decembrom bude pre celú Európu záväzné nariadenie týkajúce sa potravín. Nápoje (okrem kávy a čaju) s obsahom od 150 mililitrov kofeínu na liter budú mať varovanie "S vysokým obsahom kofeínu. Pre deti, tehotné alebo dojčiace ženy sa neodporúča".

Šálka kávy nemusí byť iba potešením pre chuťové poháriky, ale aj pre oči. Dôkaz ponúka Japonec Kohej Matsuno, ktorý z peny vytvára umelecké diela.

Súvisiace články