Zatiahnuté
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Záujemcovia o dieťa zo spermobanky majú zvláštne požiadavky
Zdielať na

Záujemcovia o dieťa zo spermobanky majú zvláštne požiadavky

BRATISLAVA / Aby sa dieťa podobalo na rodiča. To je jedna z najdôležitejších požiadaviek všetkých párov odkázaných na darcovstvo spermií či vajíčok. Budúci rodičia občas žiadajú aj veci, nad ktorými lekári len neveriacky krútia hlavou.

Kvôli omylu v spermobanke sa páru z amerického Ohia narodila mulatka. Chceli pritom modrooké dieťa so svetlými vlasmi. "Chceli sme blonďáka s modrými očami. Niekoho podobného môjmu manželovi," hovorí matka Jennifer Cramblett.

Špeciálny dotazník

Na Slovensku si partneri môžu zadať kritériá, ktoré by mali darcovia spĺňať. Tie uvedú v špeciálnom dotazníku. "Vek, výšku, váhu, pigmentáciu, typ pleti, farbu očí," vymenúva Michaela Grossová z Centra asistovanej reprodukcie.

Vhodných darcov či darkyne si ale partneri nemôžu vyberať ako oblečenie či topánky. Všetko je anonymné a je potrebné dôverovať lekárom, že za pomoci počítačov vyberú vhodného darcu. "Má sa výzorovo podobať. Aké bude mať záujmy, vzdelanie, IQ, to sú už také pridané veci," tvrdí Grossová. 

Netradičné požiadavky

Niekedy sa lekári stretnú aj s netradičnými požiadavkami. "Chcela, aby bola blondínka, ale aby ten odtieň vlasu nebol do červena, ale do biela," uviedla vedúca embryologického laboratória Miriam Molčanová.

Iným párom vadilo nadmerné ochlpenie alebo žiadali špeciálne záujmy. "Aby mala rada darkyňa rada hudbu, ale iba klasickú. Nie modernú, ani nie ľudovú," dodala Molčanová.

To, čo sa stalo rodine z amerického Ohia je podľa odborníkov výsledkom ľudského zlyhania. Slovensky sa podobnej zámeny obávať nemusia. "V každom centre na svete, nielen na Slovensku je databáza darcov a darkýň prísne kontrolovaná, opakovane overovaná," tvrdí Peter Harbulák z Centra asistovanej reprodukcie.

Súvisiace články