Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Šokujúce video mŕtvych detí má vydesiť nezodpovedných vodičov
Zdielať na

Šokujúce video mŕtvych detí má vydesiť nezodpovedných vodičov

BELFAST / Severoírske ministerstvo životného prostredia zverejnilo šokujúce video, ktoré malo prinútiť vodičov, aby jazdili podľa predpisov. Pre tvrdé zábery ho však museli stiahnuť a prístupné je až vo večerných hodinách.

Ľudia sú denne vystavovaní obrovskému množstvu reklám, pričom väčšinu z nich ani nezaregistrujú. Tvorcovia sa preto uchyľujú k reklamám, ktoré si diváci jednoducho musia všimnúť. Častokrát šokujú, niekedy negatívne, niekedy pozitívne. 

S kontroverznou reklamou prišlo aj severoírske ministerstvo životného prostredia.

Minútové video ukazuje nezodpovedného šoféra, ktorý pre rýchlu jazdu postupne stráca kontrolu nad svojim vozidlom. Jazdu nezvládne a s autom vyletí medzi skupinku detí, ktoré si práve užívajú piknik v parku.

Nevhodné pre citlivé povahy

Video zobrazuje celý incident veľmi priamo a realisticky. Niektoré webové stránky vydali varovanie, že ide o zábery nevhodné pre citlivé povahy. Muselo byť teda stiahnuté a sprístupnené až po deviatej hodine večer. 

Zobrazenie malých detí ako obetí nezodpovedných šoférov má podľa Severoírskeho ministerstva životného prostredia prinútiť vodičov, aby sa nad sebou zamysleli. 

"Jazda vo vysokej rýchlosti je výsledkom ľudského správania, je to výber samotného vodiča," cituje Daily Mail ministra životného prostredia Marka Durkana. "My všetci musíme zobrať zodpovednosť za svoje životy a životy ostatných ľudí na cestách," dodáva. 

Neprimeraná rýchlosť je všeobecne vnímaná ako hlavný dôvod nehôd. Paradoxne šoféri v prípade nehody častokrát zhadzujú vinu na nepredvídateľné okolnosti, málokto si prizná vlastnú chybu.

Kontroverznú reklamu museli stiahnuť, pozrite sa:

Obsah videa nie je vhodný pre maloletých a mladistvých čitateľov

Šokujúce a tvrdé

Od roku 2000 v Severnom Írsku prišlo na cestách vinou rýchlej jazdy o život 28 detí. Práve tie video zobrazuje.

"Podľa väčšiny divákov je video šokujúce a tvrdé. Realita ale je, že vodiči si musia byť plne vedomí toho, čo všetko môžu spôsobiť," myslí si severoírsky policajt Stephen Martin.

Efektívne reklamy

Napriek tomu, že drsné reklamy ľudí šokujú sú účinné. Ide najmä o to, aby sa ľudia zamysleli. "Cieľom je na chvíľu sa zastaviť a uvažovať. Takéto reklamy na ľudí fungujú," povedal pre noviny.sk odborník na reklamu a marketing Igor Brossman.

Podľa neho poňať spot všeobecne nestačí. "Takéto reklamy sú veľmi efektívne, ak sa týkajú bezpečnosti. Beriem ich všetkými desiatimi!" zakončil.