Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
RECEPT. Takéto dobroty vyrobíte z levandule lekárskej
Zdielať na

RECEPT. Takéto dobroty vyrobíte z levandule lekárskej

BRATISLAVA / Centrum hlavného mesta vonia netradične - levanduľou. V uliciach starého mesta sa koná levanduľový trh. Táto rastlina nie je vhodná len do skrine proti moliam, ale je úžasná aj na jedenie a liečenie. Tu je zopár receptov.

Sušené kytičky, levanduľový olej, mydlá, ale aj levanduľová torta, limonáda či káva. Levanduľový trh ponúka všeličo. "Chceli sme ukázať ľuďom, že z levandule sa dá vyprodukovať čokoľvek," hovorí organizátor trhu Miroslav Sedláček. 

Levanduľu nemusíme na Slovensko dovážať z Francúzska, či Chorvátska. Kráľovstvo tejto rastliny má aj Peter na juhu Slovenska. Pestuje ju naozaj dlho. "Viac ako päťdesiat rokov," tvrdí Tibor Petro.

A za tie roky o nej vie asi všetko. Odskúšal si rôzne fázy, v akých ju zbieral. "Najväčšiu kvalitu získate vtedy, keď ešte nie je kvet celkom rozkvitnutý," tvrdí pestovateľ.

Levanduľa je chutná

Väčšina ľudí si myslí, že levanduľa je použiteľná akurát tak do skrine proti moliam. Málokto napríklad vie, aká je chutná. "Používa sa levanduľové korenie, robia sa levanduľové sirupy, džemy, levanduľa sa používa na mäso. Levanduľa je veľmi všestranná rastlinka," tvrdí organizátor trhov Tomáš Chovanko. Viac receptov nájdete TU.

Pozrite si recept, ako vyrobiť levanduľový sirup.

Dobrá aj na liečenie

Levanduľa lekárska sa používa aj na liečenie. "Môžem spomenúť levanduľovú vodu, ktorá pôsobí veľmi upokojujúco na pleť pri problémoch s ňou," uviedla odborníčka na liečivé byliny Miriam Látečková.

A levanduľa lekárska, ako hovorí jej názov, sa používa skutočne aj na liečenie. "Má protizápalové účinky. Je upokojujúca a je to prírodné sedatívum," dodáva bylinkárka.

Súvisiace články