Polojasno
25°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Najšpinavším Európanom je Čech! Ludvík (58) sa denne váľa v popole
Zdielať na

Najšpinavším Európanom je Čech! Ludvík (58) sa denne váľa v popole

Zdroj: YouTube.com

NOVÝ BYDŽOV / Fotografie českého bezdomovca Ludvíka Doležala obleteli celý svet. Zahraničné spravodajské weby ho dokonca označujú ako najšpinavšieho muža Európy.

Život zasvätil ohňu

Päťdesiatosemročný bezdomovec trpí psychickou poruchou, ktorá ho núti neustále zakladať oheň. Pravidelne si podpaľuje matrace i oblečenie, ktoré mu vozia pracovníci charity. Keď oheň dohorí, vyváľa sa v popole. Nevynechá ani tvár.

Dobrovoľný bezdomovec, ktorý pripomína čerta z rozprávky, sa pred rokom rozhodol odísť z práce. Od tej doby žije s ohňom. "Vráskavá tvár, šedivá brada a vlasy čierne od sadzí. Tak vyzerá tulák, najšpinavší muž Európy," píše server Daily Mail.

Zasahujú hasiči

Pravdou však je, že Ludvík žije v rozpadnutom statku v lokalite Stihňov omnoho dlhšie. Bezdomovcom sa stal už pred niekoľkými rokmi. Okrem britského denníka si muža všimli mnohé zahraničné médiá ako Daily Mirror, indický server India Today či africký Africapressrieview.

Mužovi sa oheň občas vymkne spod kontroly a na mieste, kde napríklad páli pneumatiky, musia zasahovať hasiči. Jeho zvláštny osud zaujal študentov Filmovej akadémie. Tí o ňom natočili dokument s názvom Ludva. Ide o snímok, v ktorom sa divák dozvedá podrobnosti z jeho života. "Mám osem súrodencov. Nenavštevujú ma. Mám skončenú iba základnú školu. Mal som zlý prospech, zo strednej som odišiel," opisuje vo videu.

Ľudia mu nosia rožky, maslo a salámu. Do obchodu chodí každý deň. Ludvíka trápi horúčka, doktora však odmieta. "Bol som raz v nemocnici s omrzlinou, odstraňovali ju pinzetou," spomína na nepríjemný zážitok.

Pekelný vzhľad

"Ludvík musí mať znížený prah citlivosti. Počas nakrúcania sa mu vylial hrnček s vodou do ohňa. Bez mihnutia oka ho vytiahol, akoby ho to vôbec nepálilo," uviedol jeden z kameramanov. Potvrdil však, že muž má veľmi jemné ruky a jemný stisk. "Vyzerám ako peklo, ale ľudia mi pomáhajú. Prinášajú staré pneumatiky a ja ich následne spálim," priznáva.

Žije s ohňom celý deň. Pravidelne chodieva spávať o 19:30. Tvrdí, že spanie v popole mu spôsobuje ťažkosti s dýchaním. Lôžko si vytvára vskutku jedinečne. Spáli všetko, čo nájde a posteľ je hotová. Pravdou však je, že fajčí približne 20 cigariet denne. "Keď fajčím, dýcham lepšie," cituje britské Metro. Za zmienku určite stojí fakt, že rádio je pravdepodobne jedinou vecou, ktorú ešte nespálil. 

Súvisiace články