Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Takto bojujú so životom bezdomovci v Bratislave...
Zdielať na

Takto bojujú so životom bezdomovci v Bratislave...

BRATISLAVA / Je veľmi ľahké dostať sa na ulicu. Nezáleží na tom aké máte vzdelanie, či vek. Stačí prísť o prácu, či rodinné zázemie. A potom je problém vrátiť sa do bežného života. Sú však ľudia, ktorí sú pripravení podať pomocnú ruku. Nezisková organizácia Milosrdných bratov už takto pomohla 28-im bezdomovcov. Ďalším 3 400 sa snažia pomôcť.

Laco býval v búde

Muži bez domova sa dennodenne zapájajú do pracovnej terapie. Pán Laco bol súdne trestaný. Mal veľký problém nájsť si zamestnanie. Keď sa mu to konečne podarilo, vo firme prepúšťali. Zostal bez peňazí a ocitol sa na ulici. "V noci som prespával v Rači vo vinohradoch, posteľou mi bola búda," hovorí Laco, ktorý teraz pracuje.

Aj keď toho veľa nezarobí, zvyká si na pravidelný pracovný režim. Teší sa z toho, že sa mu zmenil život. "Ulica je ulica. Teraz už môžem ísť po práci do tepla a nemusím sa túlať po uliciach," dodáva Laco.

Bez domova aj vysokoškolák

35- ročný Karol má iba základné vzdelanie. Nemohol si nikde nájsť žiadne zamestnanie. "Je jedno, či sa vám páci alebo nepáči práca. Robíte a hotovo. Môžete byt radi, že máte hocijakú robotu," myslí si bezdomovec Karol.

Pán Juraj má síce vysokú školu, ale zamestnať sa, sa mu stále nedarí. "Cez týždeň pracujem tu a cez víkend mám rôzne brigády. Bývam v garáži na Zátiší," približuje svoj život Jozef Kinčoš.

Návrat späť do života

V charite u Milosrdných bratov Jána z Boha, sa bezdomovcom snažia pomôcť ako vedia. Vybavia občiansky a zdravotný preukaz, dajú im oblečenie a aj stravu. Všetko si však musia odrobiť.

"Ľudom bez domova sa snažíme nájsť činnosť, pomocou ktorej sa ich snažíme dostať naspäť do normálneho života," vysvetľuje Ján Neštrák z neziskovej organizácie Milosrdných bratov. Muži si pravdepodobne o krátky čas nájdu trvalé zamestnanie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy