Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Bieda a luxus. Takto žije bezdomovec Miloš v Štrasburgu
Zdielať na

Bieda a luxus. Takto žije bezdomovec Miloš v Štrasburgu

ŠTRASBURG / Štrasburg je nielen sídlom Európskeho parlamentu, ale aj drahých obchodov a luxusu. Toto úradnícke mesto má však aj svoju odvrátenú tvár. V noci je takmer úplne prázdne a svoju skrýšu v ňom nachádzajú bezdomovci. A bolo medzi nimi počuť aj slovenčinu...

Srdce pre deti. Najväčší charitatívny projekt 20. 12. o 20:20 na JOJ

Luxus a bezdomovci

Jedna z hlavných ulíc v centre Štrasburgu nie je len o nablýskaných výkladoch, ale aj o bezdomovcoch. Našli sme tam Slováka aj Čecha., parťákov a kamarátov nadovšetko. Každý večer prichádzajú do tohto výklenku a rozložia si provizórny domov.

Majiteľovi obchodu neprekážajú, musia však prísť vždy po záverečnej a odísť ešte skôr, ako obchod otvoria. "Toto mám na prezlečenie. Tu mám čisté veci. Nekradneme, neberieme drogy. Sedíme pri kostole, pri obchode a čo nám ľudia dajú, za to sa ideme okúpať. Samozrejme kúpime si niečo na pitie...," hovorí Čech Peter.

Rodinu dlhé roky nevidel

Miloš odišiel zo Slovenska ešte pred 15-mi rokmi za prácou. O tú však prišiel, následne ho opustila priateľka a odvtedy sa pretĺka životom. Postaviť sa na nohy pokúšal pôžičkou z nebankovky. Vysoké úroky sa mu ale nedarilo splácať. "Odsúdili ma na štyri mesiace, zobral ma Interpol, tu odtiaľto...," hovorí Miloš.

Svoju rodinu na Slovensku vraj dlhé roky nevidel. A tak nás poprosil, či by jej nemohol aspoň zatelefonovať. "Šťastlivé Vianoce. Aby ste boli zdraví, všetko.. nemusíte ďakovať. nejaké korunky vám pošlem," odkazuje svojej rodine Miloš. "My keď tam sedíme celý deň, mrzneme... 30 až 40 eur za deň zarobíme a za 5 eur sa človek naje. Neušetríme nič, my ešte porozdávame," hovorí Peter

Miloš, skúšaný životom tak aspoň prostredníctvom obrazovky posiela pozdrav na Slovensko svojej rodine, ktorej sa veľmi ospravedlňuje, že ju sklamal. "Sestra moja, ďakujem ti za všetko, ďakujem ti," odkazuje svojej sestre Miloš.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy