Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
SERVISNÁ TÉMA. Takto sa zachovajte, ak ste zrazili zver
Zdielať na

SERVISNÁ TÉMA. Takto sa zachovajte, ak ste zrazili zver

BRATISLAVA / V tomto období by sme si pri jazde autom mali dať pozor na lesnú zver. Podľa poľovníkov je práve teraz veľmi aktívna najmä v okolí ciest. Ak sa zrážke už vyhnúť nedokážete, toto je potrebné urobiť na mieste nehody...

Zver láka posypová soľ

Poľovníci a lesníci varujú. V okolí ciest sa teraz pohybuje veľa zvierat. "Zver s obľubou vyhľadáva tieto miesta," hovorí predseda Slovenského poľovníckeho zväzu Imrich Šuba. 

Dôvod je úplne jednoduchý. Divú zver láka posypová soľ, ktorou cestári roztápajú sneh. Pri cestách tak hľadajú obživu. Najhoršie pre vodičov je, keď si to lesné zvieratá  namieria priamo cez cestu.

Krízové brzdenie

Každý vodič sa v krízovej situácii správa inak. Tu je zopár rád, ako dobre zareagovať pri strete so zvieratami. "Odporúčame spraviť krízové brzdenie bez toho vyhýbajúceho manévru," hovorí inštruktor bezpečnej jazdy Andrej Korbel.

Hovorí aj o tom, že v prípade, ak sa pred autom zjaví zver, treba ju radšej zraziť. Stále je to pre vodiča lepšia možnosť, ako bokom, alebo čelne vraziť do protiidúceho auta. "Fixuje ma bezpečný pás, mám tu airbag, mám tu monitor," dodáva inštruktor.

Zver neberte, stane sa z vás pytliak

No v prípade, ak je to možné, a relatívne bezpečné treba urobiť takzvaný vyhýbací manéver. V súčasných autách ho vodičom uľahčuje vykonať systém ABS.

A čo robiť, keď zviera zrazíte? Keď žije, podľa poľovníkov treba ukončiť jeho trápenie. V prípade škôd volať policajtov a správcov revírov. V žiadnom prípade si ho nesmiete vziať zo sebou. V tej chvíli by sa z vás stal pytliak, za čo dnes hrozia vysoké tresty. "Často sa v minulosti stávalo, že niektorí vodiči boli dokonca radi, keď zrazili napríklad zajaca, ktorý nespôsobil škody, a večer si potom pripravil toho zajaca," hovorí Šuba.

A čo sa týka nahradenia škody, stratoví sú tí, čo nemajú havarijné poistenie. Zákonné im je v prípade nehody jednoducho povedané, na nič. Zviera nie je poistené.Často dochádza k sklamaniam. Ľudia očakávajú, že niekto tú škodu zaplatí.

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články