Zatiahnuté
18°
Bratislava
Galina
3.5.2024
AUTENTICKÝ ZÁZNAM. 23 poschodí za 2 minúty? Je to možné!
Zdielať na

AUTENTICKÝ ZÁZNAM. 23 poschodí za 2 minúty? Je to možné!

BRATISLAVA / Poznáte bratislavské UFO nad mostom SNP. Poriadna výška, všakže? Tak si predstavte, že by ste tých šialených 23 poschodí mali výjsť peši. No, nie každý smrteľník si na to trúfne, ale sú aj ľudia, ktorých beh po schodoch baví, dokonca ich živí a dnes si zabehli práve na strechu tejto stavby. Najlepší bežec to dokonca zvládol asi aj rýchlejšie ako výťah. Za necelé 2 minúty!

Prišla svetová špička

23 poschodí, teda približne 430 schodov, ale nie klasické prostredie. Behalo sa pod uhlom, po točitom schodisku, prakticky v plechovej rúre. Úloha teda bola mimoriadne náročná. Na kolená padali amatéri aj tí najlepší svetoví bežci. "Máme tu 5 najlepších mužov a jednotku žien, ktorá počítam, že posledné roky ešte neprehrala," upresnill organizátor Daniel Čečetka. "Bolo to veľmi náročné. Nie sú to typické schody, takže som bol pomalšia,"  povedala víťazka UFO vertical sprint 2013, Suzy Walzham.

Slováci patria vo svete k najlepším

Vertical race patrí medzi profesionálne športy. Beh do schodov sa pravidelne organizuje v takmer 40tich krajinách. "Ročne zorganizujeme až 180 takýchto podujatí," potvrdil Sebastian Wurster, zástupca Towerrunning world cup.

V prvej päťke najlepších schodobežcov, je aj Slovák. Dnes s vynikajúcim časom 1minúta 49 sekúnd suverénne získal prvé miesto! "Určite sa podľa mňa dá zlepšiť aj o 10 sekúnd, možno aj viac," zhodnotil svoj výkon Tomáš Celko, víťaz UFO vertical sprint 2013. Rekordov ale padlo oveľa viac. Každý totiž prekonal sám seba.

Téme sa venuje reportérka Dana Strculová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

isifa

Súvisiace články