Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pozor na nechcený suvenír z dovolenky
Zdielať na

Pozor na nechcený suvenír z dovolenky

BRATISLAVA / Teplé počasie dáva ľuďom väčšiu túžbu nielen cestovať, ale aj sa zabávať. Nie vždy to však je bez následkov. Najmä, ak prežijete lásku na jednu noc... Nie je to všakl problém iba Slovenska. V celej Európe je počet prenosne pohlavných chorôb z roka na rok vyšší.

Chorobu musíte povinne nahlásiť

Pohlavne prenosné choroby ako syfilis, chlamýdie, hepatitída typu B a C a HIV sa v Európe vrátane Slovenska povinne nahlasujú. Riziko nákazy je však v niektorých krajinách oveľa vyššie ako v tých ostatných.

Čo v ambulancii urológa či gynekológa trápi najviac slovenských pacientov? "My riešime hlavne chlamýdie, riešime kvapavkové infekcie, riešime bežné mikroorganizmy, ktoré sa v konečníku vyskytujú, vyskytujú sa v oblasti genitálu. Môžu sa dostať do oblasti močového traktu," uviedol urológ Peter Kertes.

Tie sú našťastie pomerne ľahko liečiteľné. I keď z roka na rok ich je stále viac. Ťažko teda povedať, či je to len zníženou hygienou alebo rastúcou chuťou partnerov striedať. "Pokiaľ ide o podiel hlásených pohlavných chorôb, nie sú tam zaznamenávané žiadne výkyvy...," uviedol Peter Bubla z Národného centra zdravotníckych informácií.

Prehľad krajín Európy a najrozšírenejších pohlavných chorôb

Pohlavná chorobaKrajina
ChlamýdieVeľká Británia, Nemecko, Švédsko
SyfilisŠpanielsko, Nemecko, Rumunsko
KvapavkaVeľká Británia, Holandsko, Španielsko
HIVTaliansko, Francúzsko, Španielsko
Hepatitíta typu BÍrsko, Holandsko, Švédsko
Hepatitída typu CŠvédsko, Nemecko, Poľsko

Zdroj: noviny.sk

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články