Výlov sa začal. Kaprov je dosť, pstruhov menej
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
V tomto studenom počasí je asi každý, kto môže, doma v teplúčku. No pre chovateľov rýb to neplatí. Práve teraz vonku mrznú a lovia kapry. Do Vianoc síce ešte chýbajú takmer dva mesiace, ale aby nám chutili, treba ich vyloviť už teraz.
Z rybníkov putujú do bazénov
Jesenný výlov kaprov je v plnom prúde. A to všetko preto, aby bolo rybky na vianočných stoloch chutné a čerstvé. Opúšťajú svoje materské rybníky a putujú do špeciálnych bazénov. V tých sa kapre čistia a odstraňuje sa ich bahenná príchuť.
S dobrým prítokom čistej vody potom vydržia až do Vianoc. Dovtedy obchodné reťazce o nákup príliš záujem nemajú. "Každý chce mať čerstvé kapre, tak sa to zhusťuje na posledné 2-3 dni pred Štedrým večerom," potvrdil Jiří Vaicenbacher zo Stupavského rybárstva.
Celé dva mesiace budú potom kapre prakticky o hlade. Ale neľutujte ich, kapre sa už pri týchto teplotách nekŕmia ani v prírode. Potrava by im mohla ublížiť v črevách. "Prestávajú príjimať teplotu pri 7 stupňov," dodal Vaicenbacher.
Zlá sezóna pre pstruhy
V tomto roku, najmä na západnom Slovensku, boli teploty vyššie, preto sa na výlov čakalo až doteraz. Zvyčajne sa však čaká najneskôr do polovice novembra. Vylovujú sa najmä kapre určené na vianočný stôl. Teda také 3- až 4-ročné kapre.
Zároveň sa však vylovujú aj mladé 1-2 ročné kapre, tie však chovatelia presúvajú do veľkých bahnitých rybníkov, kde dorastajú na žiadanú veľkosť. Pokiaľ ide o kapre, tohtoročná sezóna bola pre ne vcelku veľmi dobrá...
A teplota vody bola vynikajúca, niekedy až príliš, musela sa umelo okysličovať, pretože nakŕmené kapre spotrebujú niekoľkonásobne viac kyslíka ako hladné. V prípade pstruhov práve preto bola táto sezóna katastrofálna, museli ju prežiť takmer o hlade a veľmi neporástli.
Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.
isifa