Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Prehnali ste to na šibačku s alkoholom? Poradíme vám!
Zdielať na

Prehnali ste to na šibačku s alkoholom? Poradíme vám!

Veľkonočný pondelok je sviatkom, pri ktorom si pochutnávame na dobrých jedlách a často neodmietneme ani pohárik. Niekto si však tých pohárikov môže dať viac. Zostatkový alkohol aj na druhý deň dokáže narobiť poriadne problémy. A nielen za volantom.

Ako si môžete po prehýrenej noci s čistým svedomím a bez obáv čo najrýchlejšie sadnúť za volant? Existuje na to skutočne viacero, viac či menej zaručených rád. Medzi nimi sa spomína napríklad slepačí vývar, či káva alebo energetické nápoje.

Káve či energetickým nápojom vravia odborníci nie

Káva a energetické nápoje síce môžu na istý čas vzpružiť organizmus, no alkoholu v krvi sa vďaka nim rýchlejšie nezbavíte. "Všetky tie návody sú skôr také babské reči a majú skôr psychologický účinok," uviedol klinický psychológ Miloš Šlepecký.

Jediné, čo vraj pomáha je vypiť veľké množstvo tekutín, minerálky alebo čistej vody. "Najlepšie je skutočne oddýchnuť si, pospať si, prijať čo najviac tekutín a počkať, až ten organizmus sa zotaví sám," radí Šlepecký.

"Zaručených" rád je mnoho

Ďalšia zaručená rada hovorí, že ak sa pred flámom človek poriadne naje, najlepšie niečoho mastného, že sa neopije. Ak prijímame alkohol na prázdny žalúdok, dostane sa nám do krvi rýchlejšie. "Ak mám plný žalúdok, tak sa bude prijímať pomalšie a ja ten vrchol dostanem neskôr, ale to množstvo alkoholu sa mi do krvi dostane rovnaké," vysvetlil Šlepecký.

Zisťovali sme, čo je pravdy na tom, že alkohol nás dokáže v zime zahriať. Keďže rozširuje cievy skutočne môžeme mať pocit, že nám pomohol, netreba to s ním však preháňať. "Keď si ten človek viacej vypije, tak paradoxne skôr môže zamrznúť, pretože ten organizmus sa nebráni tak, ako by sa mal," skonštatoval.

Niektorých konzumentov alkoholu to možno prekvapí, no napriek tomu, že to znie ako mýtus, alkohol skutočne zabíja mozgové bunky.

SITA

Súvisiace články