Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Ak sa chcete zbaviť alkoholu v tele, pite nealko nápoje a kávu
Zdielať na

Ak sa chcete zbaviť alkoholu v tele, pite nealko nápoje a kávu

Zdroj: Natalia Balcerska/ilustračné

Tvrdí to riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí v Bratislave

Zavodnenie organizmu a postupné vylučovanie je podľa neho najsprávnejší postup aj pri intoxikácii inými látkami, nielen alkoholom. "Treba do tela tlačiť čo najviac tekutín, aby čo najviac išlo von. To je najprirodzenejší spôsob," povedal.

V súvislosti s oblievačmi a ich popíjaním počas šibačky odporúča piť s mierou. "Alkohol by nemali konzumovať vo vysokých koncentráciách, ani čistý," poznamenal. Zároveň zdôraznil, že pokiaľ to preženú a budú chcieť byť čo najskôr svieži, mali by prijímať čo najviac nealkoholických nápojov. Tak sa zregenerujú najrýchlejšie. "Nie je to totiž len otázka vylúčenia alkoholu z tela. Najhoršie stavy sú tie 'po opici', vtedy sa cítia ľudia najhoršie a potrebná je regenerácia," vysvetlil.

K rýchlejšiemu vytriezveniu im môže podľa neho pomôcť aj káva. "Kofeín ako taký je diuretikum a zrýchľuje vylučovanie alkoholu z tela, ale pri tom treba ešte piť veľa nealkoholických tekutín, čím sa zase vylučovanie urýchli," povedal s tým, že pri normálnych okolnostiach klesne hladina alkoholu v krvi za hodinu v priemere asi o 0,2 promile. "Ale je to individuálne," podotkol odborník na drogové závislosti.

Ako dodal, v lekárňach sa predávajú aj rôzne preparáty, ktoré rýchlejšie rozkladajú alkohol. "Tieto však nie sú priznané ako liečivá ani Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv, ani agentúrou, ktorá má na starosti registráciu liekov, preto sa predávajú len ako výživové doplnky. A kým nie je preverené, že je to dostatočne účinné a bez škodlivých účinkov, my ako lekári nič takéto nemôžeme odporúčať," vysvetlil Okruhlica.

Pre tých, ktorí chcú piť a vedia, že neskôr budú musieť šoférovať, odporúča kúpiť si drägery. "To sú prístroje, ktoré dychovou skúškou zistia hladinu alkoholu. Môžu si ho tak kontrolovať," odkázal šibačom, ktorí sa boja, že kým si opäť sadnú za volant, nestihnú vytriezvieť. Zároveň zopakoval, že najdôležitejšia je prevencia a dopĺňanie nealkoholických tekutín.

Zdielať na