Oblačno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
ZÁZNAM: Spomienka na masaker. Pozostalí prišli na ostrov Utoya
Zdielať na

ZÁZNAM: Spomienka na masaker. Pozostalí prišli na ostrov Utoya

V pondelok ubehne presne mesiac od nórskeho masakra v centre Osla a na neďalekom ostrove Utoya. Počas tohto víkendu si Nórsko pripomína smutné udalosti, ktoré sa stalo 22. júla. V piatok na ostrov Utoya pricestovali rodiny obetí. Verejnosť sa toho zúčastniť nemohla.

V Nórsku sa už druhý deň pokračuje 3-denná spomienka na teroristické útoky, ktorého autorom bol Anders Behring Breivik. Na ostrov Utoya sa vydali tí, ktorí prežili tamojší masaker z 22. júla. Už v piatok ho navštívili pozostalí a rodinní príslušníci tých, ktorí tam zahynuli. Prakticky súčasne sa aj v Osle zídu preživší a blízki obetí Breivikovho bombového atentátu vo vládnej štvrti v centre Osla.

Poobede sa všetci stretnú v hoteli Radisson Blu Plaza. Toto stretnutie nie je pístupné médiám ani verejnosti, aby sa zachovala dôstojnosť tejto pietnej spomienky.

V nedeľu sa v Osle o 15:00 oficiálna smútočná ceremónia za účasti všetkých - pozostalých, preživších, záchranárov, vlády, zástupcov kráľovskej rodiny a pozvaných hostí. Táto akcia je prístupná aj médiám. Na ceremónii vystúpi aj nórska skupina A-ha, ktorá sa už rozpadla, ale spojili sa len preto, aby si uctili obete šialeného vraha.

Šialený vrah Anders Behring Breivik 22. júla odpálil v Osle bombu a na ostrove Utoya postrieľal 68 mladých ľudí, ktorí tam boli v politickom tábore. Dva dni na to sa k tomuto ohavnému činu priznal.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy