Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Policajti išli zlou cestou, Breivik mal viac času na zabíjanie
Zdielať na

Policajti išli zlou cestou, Breivik mal viac času na zabíjanie

Nórska polícia priznala, že na ostrov Utöya šla dlhšou cestou, ako bolo potrebné. Vyslúžila si kritiku za to, že jej trvalo hodinu, kým sa dostala na ostrov vzdialený 40 kilometrov od Osla. Tam zatiaľ Anders Behring Breivik stihol zavraždiť 69 ľudí.

Televízia NRK uviedla, že špeciálne policajné sily z Osla mohli vyraziť na ostrov z bodu asi 670 metrov od miesta streľby, namiesto toho ale prišli z 3,6-kilometrovej vzdialenosti. "Ukázalo sa, že (miesto, kde policajti nastúpili do člnov,) bolo nevhodné," pripustil predstaviteľ polície v Osle Johan Fredriksen.

NRK navyše zverejnila video, ktoré ukazuje, ako policajti nastupujú do malého červeného nafukovacieho člnu, do ktorého sa dostala voda. Čln mal navyše problém s motorom, čo policajtov v konečnom dôsledku prinútilo požičať si dva súkromné člny.

Po zverejnení podrobností udalostí z 22. júla sa nórska polícia dostala pod paľbu kritiky, keďže od prijatia prvých volaní o pomoc od ľudí na ostrove po zadržanie páchateľa uplynula asi hodina.

Breivik sa k teroristickým útokom v Osle, ktoré si vyžiadali 8 obetí, ako aj vraždám na ostrove Utöya priznal. Nórsky súd ho obvinil z terorizmu, za čo mu hrozí 22 rokov za mrežami.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy