Polojasno
25°
Bratislava
Adolf
17.6.2024
Konflikt na Blízkom východe: Ozbrojené krídlo Hamasu spustilo raketový útok na Tel Aviv
Zdielať na

Konflikt na Blízkom východe: Ozbrojené krídlo Hamasu spustilo raketový útok na Tel Aviv

JERUZALEM / V Tel Avive a ďalších izraelských mestách sa po niekoľkých mesiacoch opäť rozozvučali sirény, ktoré varovali pred raketovým útokom. Krátko nato radikálne palestínske hnutie Hamas oznámilo, že odpálilo rakety smerom do oblasti Tel Avivu z pásma Gazy. Zranenia utrpeli dve ženy. Do palestínskych oblastí začala znovu prúdiť humanitárna pomoc cez prechod Kerem Šalom. Očakáva sa príchod približne 200 kamiónov s pomocou a palivom.

Ozbrojené krídlo palestínskeho hnutia Hamas v nedeľu vyhlásilo, že spustilo "veľký raketový" útok na Tel Aviv. V tomto izraelskom meste sa prvýkrát po niekoľkých mesiacoch rozozvučali sirény varujúce pred raketovým útokom. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a AP.

V Tel Avive sa po mnohých týždňoch rozozneli sirény, ktoré varujú pred raketovým úderom, píšu agentúry. Krátko po vyhlásení poplachu ozbrojené krídlo hnutia Hamas oznámilo, že začalo rozsiahly raketový úder na Tel Aviv z Pásma Gazy. Izraelská armáda tvrdí, že osem až desať rakiet bolo na Izrael vypálených z Rafáhu na juhu Pásma Gazy, kde armáda vedie vojenskú ofenzívu. Škody ani obete zatiaľ nie sú hlásené.

Podľa agentúry AP je to prvýkrát o niekoľko mesiacov, čo sa sirény rozozneli v Tel Avive. Hamas síce v uplynulých mesiacoch útočil na Izrael raketami, ich dolet nebol dostatočný, aby ohrozil priamo Tel Aviv. 

Vojenské krídlo palestínskeho hnutia Hamas, proti ktorému Izrael bojuje v Pásme Gazy, uviedlo, že začalo rozsiahly raketový úder na Izrael. Podľa neho ide o odvetu za civilistov zabitých izraelskou armádou. Izraelská armáda oznámila, že osem rakiet bolo odpálených z Rafáhu, píše server The Times of Israel, ktorý pôvodne informoval o desiatich raketách. V oblasti Rafáhu na juhu Pásma Gazy vedie teraz izraelská armáda ofenzívu. Armáda tiež informovala, že niekoľko rakiet sa podarilo zničiť vo vzduchu.

Podľa serveru denníka Haarec sa sirény varujúce pred raketovým úderom rozozneli po 13.00 hodine aj na ďalších miestach v strednej časti Izraela. Izraelské médiá zdieľajú fotografie, ktoré podľa nich ukazujú zásahy protivzdušného systému Iron Dome. Menšie škody na zemi spôsobili úlomky zostrelených rakiet, píšu izraelské médiá. Dve ženy sa ľahko zranili, keď sa ponáhľali do protileteckého krytu.

Do Pásma Gazy začala prúdiť pomoc cez hraničný priechod Kerom Šalom

Do Pásma Gazy začala znovu prúdiť humanitárna pomoc cez prechod Kerem Šalom. Píše to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie činiteľa Červeného polmesiaca a správu egyptskej televízie Al-Káhira. Prechod bol takmer nepretržite uzavretý od začiatku mája, keď naň zaútočili príslušníci palestínskeho hnutia Hamas. Do Pásma Gazy by mohlo prísť na 200 nákladných vozidiel s humanitárnou pomocou a palivom.

Na dodávke pomoci cez prechod Kerom Šalom, ktorý spája izraelské územie a Pásmo Gazy, sa dohodli tento týždeň americký prezident Joe Biden a egyptská hlava štátu Abdal Fattáh Sísí. Egypt sa zaviazal dodávať humanitárnu pomoc cez Kerom Šalom, kým nebude možné podľa Káhiry obnoviť prevádzku prechodu Rafáh.

Prvé nákladné vozidlá začali cez priechod už prechádzať. Podľa egyptského predstaviteľa Červeného polmesiaca sa tade môže dostať na 200 nákladných vozidiel, z ktorých štyri vezú palivo, ktoré je kľúčové pre prevádzku nemocníc a ďalších infraštruktúr.

Na začiatku mája Izrael prechod Kerom Šalom uzavrel po raketovom útoku palestínskeho hnutia Hamas, ktorý stál život štyroch izraelských vojakov. Izrael uviedol, že na krátky čas prechod otvoril, avšak podľa medzinárodných organizácií sa do Pásma Gazy žiadna pomoc nedostávala. Od začiatku mája je uzavretý aj ďalší významný priechod na juhu - Rafáh. V oblasti vedie izraleská armáda svoju pozemnú ofenzívu.

Nórsko odovzdalo dokumenty, ktorými uznáva existenciu palestínskeho štátu

Nórsko v nedeľu odovzdalo predsedovi vlády Palestínskej samosprávy Muhammadovi Mustafovi dokumenty o uznaní palestínskej štátnosti. Ako informovala agentúra AP, listiny odovzdal nórsky minister zahraničných vecí Espen Barth Eide v nedeľu v Bruseli, kde sa Mustafá v pondelok stretne s ministrami zahraničných vecí krajín Európskej únie a vysokými predstaviteľmi EÚ s cieľom získať podporu pre Palestínčanov. Nórsko nie je súčasťou EÚ, podotkla AP.

Uznanie palestínskeho štátu - čo je do značnej miery symbolické gesto, ktoré však rozhnevalo Izrael - avizovali aj Írsko a Španielsko. Diplomatický krok týchto troch krajín je vzpruhou pre palestínskych predstaviteľov, ktorí sa desaťročia usilovali o vytvorenie palestínskeho štátu vo východnom Jeruzaleme, Judsku a Samárii a v Pásme Gazy, konštatovala AP.

"Uznanie pre nás znamená veľa, je to najdôležitejšia vec, ktorú môžeme pre palestínsky ľud urobiť," uviedol Mustafá. Formálne uznanie palestínskej štátnosti Nórskom, Španielskom a Írskom – ktoré majú priateľské vzťahy i s Izraelčanmi, pričom zároveň dlhodobo obhajujú palestínsku štátnosť v rámci tzv. dvojštátneho riešenia - je naplánované na budúci utorok (28. mája).

Existenciu palestínskeho štátu uznáva asi 140 krajín, teda viac ako dve tretiny Organizácie Spojených národov. Nepatrí však medzi ne väčšina z 27 členských štátov Európskej únie. Predstavitelia viacerých z nich deklarovali, že palestínsky štát uznajú, keď na to budú vhodné podmienky.

Hamas tvrdí, že zajal pri bojoch v Pásme Gazy izraelských vojakov, Izrael to poprel

Hovorca ozbrojeného krídla Hamasu Abú Ubajdá dnes uviedol, že bojovníci hnutia v sobotu 25. mája pri bojoch v Džabáliji na severe Pásma Gazy zajali bližšie nespresnený počet izraelských vojakov. Izraelská armáda toto tvrdenie poprela, informovala agentúra Reuters.

"Naši bojovníci vylákali sionistické sily do tunela, kde ich prepadli.. 2000. Stiahli sa po tom, ako všetky nepriateľské sily zabili, zranili alebo zajali," povedal Abú Ubajdá v nahratej správe, ktorú dnes skoré ráno podľa Reuters odvysielala stanica Al-džazíra. Izraelská armáda to odmietla. "Nedošlo k žiadnemu incidentu, pri ktorom by bol unesený nejaký vojak," napísala armáda vo vyhlásení.

Hamas zverejnil video, na ktorom je podľa všetkého vidieť zakrvavený človek, ako je ťahaný po zemi v tuneli. Hnutie tiež ukázalo fotografie vojenskej uniformy a pušky. Agentúra Reuters uviedla, že sa jej nepodarilo overiť identitu osoby na videu, ani to, v akom je stave.

Pri bojoch v Pásme Gazy zahynulo 35 984 ľudí, uviedli palestínske úrady

Pri bojoch v Pásme Gazy zahynulo od októbra 35 984 ľudí. Uviedli to dnes podľa agentúry Reuters palestínske úrady, ktoré sú pod kontrolou hnutia Hamas. Je to o 81 ľudí viac, ako koľko spomínala sobotňajšia bilancia. Zranených je podľa rovnakého zdroja 80.643 osôb. Podľa agentúry AFP izraelské údery pokračovali aj v noci na dnes v okolí Rafáhu aj na ďalších miestach v Pásme Gazy.

Izraelská armáda začala s vojenskou operáciou v okolí Rafáhu na začiatku mája. Podľa izraelských predstaviteľov je ofenzíva v meste potrebná pre zničenie posledných práporov palestínskeho hnutia Hamas a jeho ozbrojeného krídla. Z mesta a jeho okolia odvtedy utieklo na 800.000 ľudí, píše agentúra AFP.

V piatok Medzinárodný súdny dvor (ICJ) v Haagu nariadil Izraelu zastaviť vojenskú ofenzívu v meste Rafáh na juhu Pásma Gazy a zdržať sa aktivít, ktoré by viedli k čiastočnému či úplnému zničeniu palestínskeho civilného obyvateľstva v Rafáhu. Rozhodnutie súdu ale Izrael odmietol s tým, že cieľom jeho vojenskej operácie nie je zničenie obyvateľov Pásma Gazy.

Najdôležitejšie je rýchle uzavretie prímeria v Gaze, uviedol palestínsky premiér

Podľa premiéra palestínskej autonómie Muhammada Mustafu je teraz najdôležitejšie rýchle dosiahnutie prímeria v Pásme Gazy. Mustafá to dnes povedal v Bruseli počas spoločného vyhlásenia so šéfom únijnej diplomacie Josepom Borrellom. Dnes večer sa v belgickej metropole uskutoční schôdzka nového palestínskeho premiéra so zástupcami hlavných darcov palestínskej samospráve, predstaviteľmi OSN a ďalších medzinárodných organizácií a niektorými ministrami krajín EÚ. Stretnutie predsedá nórsky minister zahraničia Espen Barth Eide. Stretnutia sa má zúčastniť tiež český minister zahraničia Jan Lipavský.

"Dnešné stretnutie prichádza vo veľmi dôležitý moment, odohráva sa totiž v rovnakom týždni, keď tri európske krajiny uznali štát Palestína," uviedol premiér palestínskej samosprávy, ktorý bol do funkcie menovaný až v marci. Situácia v Pásme Gazy, kde proti sebe bojujú Izrael a palestínske teroristické hnutie Hamas, je podľa neho alarmujúca. "Dnes máme príležitosť predstaviť medzinárodným priateľom naše priority a plány a zároveň im poďakovať za podporu," dodal Mustafá. Za kľúčové priority označil podporu pre obyvateľov Pásma Gazy, s čím súvisí čo najrýchlejšie uzavretie prímeria.

Premiéri dvoch členských krajín Európskej únie - Írska a Španielska a aj nórsky premiér tento týždeň oznámili, že počnúc 28. májom budú ich krajiny formálne uznávať palestínsku štátnosť. Vyjadrili tiež nádej, že ďalšie západné štáty budú ich krok v záujme mieru na Blízkom východe nasledovať. Oznámenie podľa očakávania ostro odsúdil Izrael. Viaceré európske krajiny vrátane Česka či Nemecka a Francúzska sa k uznaniu palestínskeho štátu stavajú rezervovane - ide podľa nich o krok predčasný a za danej situácie iba symbolický. Uznanie Palestíny naopak okrem samotných Palestínčanov v Ramalláhu aj v Pásme Gazy vítajú arabské krajiny alebo Slovinsko. Biely dom poznamenal, že Palestína by mala byť zriadená priamym rokovaním medzi stranami, nie jednostranne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy