Skoro jasno
26°
Bratislava
Blanka
16.6.2024
Konflikt na Blízkom východe: Z Rafáhu už odišlo asi 800 tisíc ľudí
Zdielať na

Konflikt na Blízkom východe: Z Rafáhu už odišlo asi 800 tisíc ľudí

TEL AVIV / Izrael stupňuje vojenskú ofenzívu v meste Rafah. Pre odrezané prístupové cesty sa aj v tomto poslednom bezpečnom meste Pásma Gazy prehlbuje hladomor. Podľa úradu OSN pre palestínskych utečencov z Rafahu už odišlo asi 800 tisíc ľudí. Rodiny izraelských rukojemníkov chcú vojnový kabinet Benjamina Netanjahua donútiť k mierovým vyjednávaniam. Zverejnili zábery zo zajatia piatich izraelských vojačiek. Hamas ich uniesol 7. októbra a doteraz ich neprepustil.

Izrael varoval pred následkami vo vzťahoch so štátmi, ktoré uznajú Palestínu

Pre vzťahy Izraela s Írskom, Nórskom a Španielskom bude mať "vážne dôsledky" rozhodnutie ich vlád uznať palestínsky štát. Po predvolaní ich veľvyslancov to uviedlo vo štvrtok izraelské ministerstvo zahraničných vecí, informuje TASR podľa agentúr AFP a AP. Ministerstvo oznámilo, že veľvyslancom týchto troch krajín vyjadrilo "pokarhanie" za rozhodnutie ich vlád. Ukázali im tiež video zachytávajúve, ako militanti hnutia Hamas unášajú päť vojačiek počas útoku na Izrael zo 7. októbra minulého roka, ktorý vyvolal súčasnú vojnu s Hamasom v Pásme Gazy. "Zvrátené rozhodnutie vašich vlád je odmenou pre Hamas. Hamas vám gratuluje," citovalo ministerstvo slová svojho predstaviteľa adresované ambasádorom. Írsko, Nórsko a Španielsko v stredu oznámili, že 28. mája oficiálne uznajú Palestínu ako štát. Uviedli tiež, že dúfajú, že podobne budú postupovať aj ďalšie západné krajiny.

Univerzita v Berlíne dala propalestínskym aktivistom čas na pokojný rozchod

Aktivisti, ktorí na vyjadrenie podpory Palestínčanom obsadili miestnosti na Humboldtovej univerzite v Berlíne, tam budú môcť zostať do štvrtka večera. Oznámila to rektorka univerzity Julia von Blumenthalová v stredu večer po stretnutí so študentmi. TASR o tom informuje podľa agentúry DPA. Polícia odhadla, že približne 50 aktivistov obsadilo ešte v stredu popoludní viacero miestností na Inštitúte sociálnych vied Humboldtovej univerzity. Ďalších približne 250 až 300 ľudí demonštrovalo na ulici, dodáva DPA. Univerzita bude obsadenie tolerovať do štvrtka 18.00 h SELČ, vyhlásila rektora von Blumenthalová s tým, že potom od aktivistov očakáva pokojné opustenie budovy. Predtým prebehne diskusia, na ktorej by sa mali zúčastniť aktivisti, predstavenstvo univerzity aj akademická obec. Za protestom stojí iniciatíva Študentská koalícia Berlín, ktorá vo svojom vyhlásení obvinila Izrael z genocídy a pokračujúcich masových vrážd, pričom demonštráciou chce vyjadriť "bezpodmienečnú solidaritu s Palestínčanmi". Aktivisti vyzývali vedenie univerzity, aby súhlasilo s ich okupáciou aj prítomnosťou v budove a zakázalo policajnú operáciu. 

Izraelský vojnový kabinet dal pokyn pokračovať vo vyjednávaní o rukojemníkoch

Izraelský vojnový kabinet dal svojmu vyjednávaciemu tímu pokyn, aby pokračoval v snahách o dosiahnutie prepustenia rukojemníkov, ktorých v palestínskom Pásme Gazy zadržiava radikálne hnutie Hamas. S odvolaním sa na vyhlásenie kancelárie izraelského premiéra Benjamina Netanjahua o tom vo štvrtok informovali izraelské médiá. Agentúra DPA s odvolaním sa na tieto médiá dodala, že vojnový kabinet predtým zasadal štyri hodiny. O podmienkach prepustenia rukojemníkov zavlečených do Pásma Gazy po vpáde palestínskych teroristických kománd na juh Izraela zo 7. októbra 2023 nerokujú Izrael a Hamas priamo, ale za účasti sprostredkovateľov - Egypta, Kataru a USA. Posledné kolo týchto rokovaní sa skončilo bez výsledkov a podľa pozorovateľov rokovania uviazli v slepej uličke.

Haag: MSD o mimoriadnych opatreniach voči Izraelu rozhodne v piatok

Medzinárodný súdny dvor oznámil, že v piatok (24. 5.) vydá rozhodnutie k žiadosti Juhoafrickej republiky (JAR) nariadiť Izraelu, aby zastavil vojenskú operáciu v Pásme Gazy vrátane mesta Rafah na juhu tejto palestínskej enklávy. JAR požiadala MSD o prijatie mimoriadnych opatrení voči Izraelu minulý týždeň. Rozhodnutia haagskeho súdu, ktorý rieši spory medzi štátmi, sú záväzné, ale nemá právomoc ich presadiť. Počas minulotýždňového pojednávania JAR na pôde MSD uviedla, že situácia v Pásme Gazy, ktorú označila za genocídu, dosiahla "nové a hrozné štádium". Izraelská ofenzíva v Rafahu na juhu palestínskej enklávy je "posledným krokom k zničeniu Gazy a Palestínčanov," tvrdil právnik Vaughan Lowe zastupujúci JAR. Izraelská armáda vo štvrtok informovala o aktuálnom vývoji jej vojakov v Rafahu. Podľa nej teraz postupujú hlbšie cez mestské štvrte Brazília a Šabúra, o ktorých mala informácie, že sa tam nachádzajú "teroristické ciele". Za uplynulé dni tiež objavili v oblasti odpaľovacie zariadenia pre rakety a niekoľko tunelových šácht.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy