Jasno
23°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Vojna v Líbyi. Povstalci obsadili kľúčové mesto Adždabíja
Zdielať na

Vojna v Líbyi. Povstalci obsadili kľúčové mesto Adždabíja

Boje v Líbyi pokračujú. Na jednej strane medzi povstalcami a pro-kaddáfího stúpencami, na druhej strane medzi jednotkami líbyjského vodcu a spojencami. Povstalci obsadili kľúčové mesto Adždabíja.

AKTUALITA: Najnovšie správy z hlavného mesta hovoria o novom, sobotňajšom bombardovaní. CNN potvrdila, že povstalci obsadili kľúčové mesto Adždabíja. Režimu verní vojaci z oblasti utekajú. Navyše začal Muammar Kaddáfí zbrojiť aj dobrovoľníkov...

A to z radov civilistov. Je v núdzi? "Jeho lietadlá nemôžu lietať, lode ostávajú v prístavoch. Muničné sklady sú zničené, komunikačné veže zvalené, tanky nepoužiteľné," informoval hovorca americkej armády viceadmirál William Gortney. "Začal brať a ozbrojovať civlistov... Nevieme s istotou povedať, či ide naozaj o civlistov, ale je zaujímavé, že naberá práve ich."

Nové výbuchy bolo počuť v sobotu ráno na predmestí v hlavnom meste Tripolis. "Oblasť sa otriasala od troch výbuchov," napísal pre BBC jeden z obyvateľov mesta. Podobne pokračujú boje aj v ďalších mestách Misrata a Adžedabíja.

Aj napriek ubezpečeniam spojeneckých síl, že niet žiadnych obetí z radov civilistov, ktorí by zahynuli pri spojeneckých vojenských náletov, líbyjská štátna televízia neprestáva vysielať obrazy skazy. Za všetko môžu podľa nej práve spojenci. Podľa agentúry Reuters sa však nedá overiť, či za dymom, krátermi po výbuchoch a mŕtvymi civilistami stoja práve akcie koaličných síl.

Podľa jedného z reportérov BBC, ktorý sa nachádza v Tripolise, tiež vyzerajú scény ukazované novinárom podozrivo. Spolu s ďalšími zahraničnými novinármi ich Kaddáfího jednotky zobrali na bombardovanú farmu. "Diery v stenách ale nevyzerali ako práve bombardované. Ani správy o zranených deťoch farmára sa nedajú overiť. Neviem, vyzeralo to ako spravené pre efekt," napísal.

ISIFA

ISIFA

ISIFA

ISIFA

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy