Skoro jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
NATO prevezme velenie, Turecko nakoniec súhlasilo
Zdielať na

NATO prevezme velenie, Turecko nakoniec súhlasilo

Plné velenie nad vojenskými operáciami v Líbyi by už čoskoro malo prevziať NATO. Informoval o tom turecký minister zahraničia Ahmet Davutoglu. Turecko pritom malo ako jediná krajina výhrady voči akciám Aliancie v severoafrickej krajine. Rozhodnutie by malo padnúť už túto nedeľu. Zatiaľ boje a nálety v Líbyi pokračujú...

Zatiaľ sa mandát NATO vzťahuje "len" na presadzovanie bezletovej zóny, zbrojného embarga a v prípade nutnosti aj na konanie v sebaobrane. "Cieľom je chrániť civilistov a mandát pre NATO zatiaľ túto hranicu neprekračuje. Samozrejme, že môžeme jednať v prípade nutnosti aj v sebaobrane," informoval generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Anders Fogh Rasmussen.

Rozhovory medzi jednotlivými členmi však pokračujú a rozhodnutie, že by mala Aliancia prevziať plné velenie z rúk Spojených štátov amerických, ktorí doposiaľ koordinujú vojenské operácie voči Kaddáfímu, by malo padnúť už túto nedeľu. V Líbyi zatiaľ pokračujú letecké a raketové útoky medzinárodnej koalície proti Kaddáfího silám ako aj boje prokaddáfího síl s rebelmi.

Africká únia pozvala v piatok do mesta Addis Abeba predstaviteľov Kaddáfího režimu a líbyjských vzbúrencov, aby jednali o dodržiavaní prímeria. Obe strany podľa OSN, ktoré sem posiela svojho predstaviteľa, sľúbili svoju účasť.

ISIFA

ISIFA

ISIFA

ISIFA

ISIFA

ISIFA

ISIFA

Kaddáfího jednotky

SITA

isifa.com

Súvisiace články

Najčítanejšie správy