Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Expredstaviteľa Naftogazu zadržali za dôsledky plynovej krízy
Zdielať na
Zahraničie

Expredstaviteľa Naftogazu zadržali za dôsledky plynovej krízy

Zdroj: kievukraine.info

Obviňujú ho zo zlej zmluvy s Gazpromom i z dôsledkov rozhodnutia Arbitrážneho súdu v Štokholme

V januári 2009 Dydenko podpísal za Naftogaz kľúčovú dohodu s ruským plynárenským monopolom Gazprom, ktorá ukončila tri týždne trvajúcu plynovú krízu. Bola to najtvrdšia energetická kríza medzi Ruskom a susedným štátom, v dôsledku ktorej zostali niektoré krajiny Európskej únie bez dodávok plynu.     

Proti dohode však protestovali zástupcovia vtedajšej opozície, ktorej líder Viktor Janukovyč tento rok prevzal prezidentský úrad. Podľa nich umožnila príliš prudký rast cien ruského plynu pre Ukrajinu a krátko po nástupe Janukovyča k moci vo februári Dydenko prišiel o funkciu.     

Okrem toho Dydenka súčasná vláda obviňuje zo škôd, ktoré Naftogaz spôsobil štátu v dôsledku rozhodnutia Arbitrážneho súdu v Štokholme. Ten v júni oznámil, že Naftogaz dlhuje RosUkrEnergo 12,1 miliardy kubických metrov (m3) zemného plynu, ktoré musí vrátiť za nelegálne odobratie suroviny zo zásobníkov v januári 2009. K tomu musí zaplatiť aj pokutu v podobe ďalších 1,1 miliardy m3 plynu. Vzhľadom na ceny, ktoré Ukrajina platí Rusku za plyn, musí Naftogaz vrátiť RosUkrEnergo surovinu približne za 2,34 miliardy eur.   

Zdielať na

Najčítanejšie správy