Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Visla zaplavila mesto Sandomierz
Zdielať na

Visla zaplavila mesto Sandomierz

Zdroj: SITA

Situácia v Poľsku sa v noci nadnes dramaticky zhoršila.

V meste Sandomierz pretrhla Visla násypy z piesku a znova zaplavila časť mesta na pravom brehu. Hasičov a vojakov, ktorí sa pokúšali vodu zastaviť, stiahli z dôvodu ohrozenia života. Oznámila to dnes poľská tlačová agentúra PAP.

Podľa slov starostu mesta je ohrozené sídlisko, ako aj skláreň, ktorá je najväčším zamestnávateľom v regióne. Úrady vyzvali približne 3500 obyvateľov, aby opustili najviac ohrozené oblasti. Väčšina ľudí však chcela ostať vo svojich príbytkoch. Sandomierz leží 200 kilometrov južne od Varšavy. Historická časť mesta leží na vyvýšenine na ľavom brehu a nie je ohrozená.

Do mesta pricestoval dnes predseda vlády Donald Tusk. "Situácia sa zhoršila," vyhlásil premiér. Vyslovil sa však proti vyhláseniu stavu ohrozenia, pretože to podľa jeho slov nikam nevedie. Prívalová vlna pred dvoma týždňami pretrhla v meste hrádzu. Odvtedy sú jeho časti na pravom brehu pod vodou.

Visla zaplavila aj časti mesta Tarnobrzeg asi 15 kilometrov južne od Sandomierza. Opustiť tam malo svoje domovy asi 400 osôb.

Najčítanejšie správy