Polojasno
22°
Bratislava
Jordán vysychá
Zdielať na

Jordán vysychá

Zdroj: TASR/Sebsatian Scheiner

Biblická rieka, v ktorej vraj pokrstili Ježiša Krista, má zmiznúť z povrchu Zeme do roku 2011.

Tím izraelských, jordánskych a palestínskych expertov v oblasti životného prostredia totiž varoval, že rozsiahle úseky biblickej rieky môžu vyschnúť už do roku 2011. Väčšina toho, čo z nej potom zostane, nebude nič iné ako kanál odpadových vôd, uviedli enviromentalisti v správe, ktorú zverejnili v pondelok.

"Môžete jednoducho cez túto rieku preskočiť. Na niektorých miestach dokonca nemusíte ani skákať - stačí prekročiť. Je hlboká po členky," podotkol Gidon Bromberg, riaditeľ organizácie Priatelia Zeme Blízkeho východu, ktorá správu zverejnila. "Musíte sa snažiť, aby ste vôbec videli vodu," dodal.

Izrael a Jordánsko súhlasili, že nebudú púšťať splašky do rieky. Ak však nebudú do nej prúdiť odpadové vody, tak v nej nebude prúdiť voda žiadna, uvádza sa v správe.

Podľa kresťanskej tradície Ján Krstiteľ pokrstil Ježiša v rieke Jordán. Jordánsko aj Izrael spoločne tvrdia, že krstné miesto známe z Nového Zákonu je na ich území.

Na Izraelom kontrolovanom západnom brehu sa miesto volá Kasr al-Jahúd, čo je arabský preklad pre výraz "Židovský hrad". V Jordánsku má názov al-Maghtas alebo "Miesto pokrstenia".

Biblia opisuje Jordán, ktorý preteká od Galilejského jazera do Mŕtveho mora, čím vytyčuje hranicu zdieľanú Izraelom, Jordánskom a západným brehom, za "vylievajúcu sa z brehov". Počas uplynulých piatich desaťročí však Izrael, Jordánsko aj Sýria využívali asi 98 percent rieky Jordán a jej prítokov ako pitnú vodu a na poľnohospodárske účely.

To, čo bolo kedysi najužším úsekom rieky, sa dnes stalo najširším. V niektorých miestach je Jordán iba prameňom. Vydry a ďalšie živočíchy, ktoré kedysi žili na jej brehoch, sú dávno preč.


Zväčšiť mapu

Najčítanejšie správy