Polojasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Vakcína z roku 1976 zrejme chráni aj pred prasacou chrípkou
Zdielať na
Zahraničie

Vakcína z roku 1976 zrejme chráni aj pred prasacou chrípkou

Zdroj: TV JOJ

V roku 1976 sa na vojenskej základni v americkom štáte New Jersey začal šíriť nový vírusový kmeň H1N1

Krvné testy zdravotníckeho personálu a jeho manželov či manželiek ukázali, že zaočkovaní v roku 1976 mali prejavy mimoriadnej odolnosti proti vírusu H1N1 v roku 2009, aj proti vírusu sezónnej chrípky šíriacej sa v predchádzajúcom roku. 

"Dali sme tú očkovaciu látku 45 miliónom ľudí a bolo to označené za jeden z najväčších omylov verejného zdravotníctva všetkých čias. Teraz zisťujeme, že nejaký osoh to nakoniec predsa len prinieslo," vyhlásil doktor Jonathan McCullers z Detskej výskumnej nemocnice Svätého Júdu v Memphise v americkom štáte Tennessee, ktorý viedol výskum.

Štúdia potvrdzuje teóriu, že rôzne chrípkové vírusy, ktoré sa občas šíria a každoročné zaočkovanie môžu v budúcnosti ochrániť ľudí pred zatiaľ nespozorovanými chrípkovými ochoreniami. 

"Náš výskum ukazuje, že hoci imunita u tých, čo sa dali v roku 1976 zaočkovať, trochu zoslabla, vybudovali si silnejšiu imunitnú reakciu proti súčasnej pandemickej chrípke H1N1 než ľudia, ktorí vakcínu v roku 1976 nedostali," vysvetlil McCullers. 

Každý rok sa šíri niekoľko rôznych chrípok. Vírusy majú sklon každý rok zmutovať a trochu sa zmeniť. To tiež núti výrobcov očkovacích látok každý rok znovu vytvoriť nový očkovací "koktail" proti sezónnej chrípke. "Pri chrípke nikdy nevieme, čo bude - silnejšia imunita je vždy dobrá," povedal McCullers v telefonickom rozhovore. 

Niekoľkokrát za storočie sa objaví nová chrípka a spôsobí pandémiu. Stalo sa to v roku 1918 pri víruse H1N1, v roku 1957 pri víruse H2N2 a v roku 1968 pri H3N2. Zvyčajne sa nová chrípková pandémia utíši a splynie do sezónneho mixu, čo sa zrejme nakoniec stalo aj s chrípkovým vírusom H1N1 v roku 2009. 

V roku 1976 sa na vojenskej základni v americkom štáte New Jersey začal šíriť nový vírusový kmeň H1N1. Americkí predstavitelia, ktorí sa obávali pandémie, sa poponáhľali s očkovacou látkou a prísne presadzovali vakcináciu obyvateľstva. Vírus sa však nikdy nerozšíril mimo základne a vakcíne pripisovali zriedkavý, ale ničivý vedľajší účinok nazývaný Guillainov-Barrého syndróm. Mnohí Američania sú odvtedy voči vakcínam podozrievaví.

Zdielať na

Najčítanejšie správy