Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Obama na summite: Treba konať, a nie iba rečniť
Zdielať na

Obama na summite: Treba konať, a nie iba rečniť

Zdroj: isifa.com

Lídri zo 47 krajín dnes pokračovali v rokovaniach na jadrovom summite vo Washingtone.

Americký prezident Barack Obama vyzval dnes na jadrovom summite vo Washingtone na spoločné globálne úsilie pri zvýšení ochrany jadrového materiálu. Uviedla to tlačová agentúra Reuters.

"Dve desaťročia po skončení studenej vojny čelíme krutej irónii histórie - kleslo riziko jadrovej konfrontácie medzi národmi, ale zvýšilo sa riziko jadrového útoku," uvádza sa v Obamovom prejave, z ktorého úryvky vopred uverejnil Biely dom.

Obama ďalej uviedol, že teraz je príležitosť nielen o tom iba hovoriť, ale konať. "Nie iba sľubovať, ale dosiahnuť skutočný pokrok pre bezpečnosť našich ľudí," konštatoval šéf Bieleho domu.

Americkí predstavitelia sa snažia o to, aby sa summit koncentroval priamo na jadrový terorizmus a vyhol sa stretom medzi hašterivými skupinami s jadrovým potenciálom.

Obama sa snaží dosiahnuť dohodu o akčnom pláne na zabezpečenie všetkých dostupných štiepnych materiálov po celom svete v priebehu štyroch rokov, aby tento materiál nemohli získať skupiny ako al-Káida.

Z návrhu pripraveného záverečného komuniké vyplýva, že summit pravdepodobne tento cieľ podporí. Neočakáva sa však, že budú jasné konkrétne prostriedky na jeho dosiahnutie.

Obama na stretnutí oznámil, že ďalší summit o jadrovej bezpečnosti sa uskutoční v roku 2012 v Južnej Kórei, čo je jasným signálom pre Severnú Kóreu, ktorej úsilie o jadrovú bombu vyvolalo v regióne obavy.

Najčítanejšie správy