Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Obama z bezpečnostnej stratégie vyradí islam či džihád
Zdielať na
Zahraničie

Obama z bezpečnostnej stratégie vyradí islam či džihád

Zdroj: TASR

Náboženské výrazy ako "islamský extrémizmus" z dokumentu o bezpečnostnej stratégii USA jednoducho vyškrtnú.

Pôjde o významnú zmenu v Národnej bezpečnostnej stratégii USA, dokumente, ktorý v minulosti načrtol tzv. Bushovu doktrínu preventívnej vojny a v ktorom sa v súčasnosti uvádza: "Boj proti militantnému islamskému radikalizmu je veľkým ideologickým konfliktom počiatočných rokov 21. storočia."

Predstavitelia vlády hovorili o zmenách pod podmienkou anonymity, pretože na novom dokumente sa stále pracuje, a Biely dom sa k nim odmietol vyjadriť, uviedla AP. Prepísanie dokumentu o stratégii však bude najnovším príkladom zmien v zahraničnej politike USA od nástupu Obamu, ktorý vlani v prejave v egyptskej Káhire prisľúbil "nový začiatok" vo vzťahoch s moslimským svetom.

Biely dom sa domnieva, že predošlá vláda prezidenta Georgea W. Busha zakladala vzťah s moslimskými krajinami výlučne na boji proti terorizmu a dosiahnutí víťazstva vo vojne ideí. Hoci sa o dialóg s nimi začala snažiť, jej rétorika bola problematická.

Moslimovia kritizovali Busha za označenie vojny proti terorizmu za "križiacku výpravu" a vojenský zásah v Afganistane za "Operáciu neobmedzená spravodlivosť", čo vnímali ako nábožensky motivované výrazy. Bush tiež často uvádzal, že nepriateľom Ameriky sú "islamskí extrémisti" a "radikálni džihádisti".

Zdielať na

Najčítanejšie správy