Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
V Británii sa chystajú 6. mája parlamentné voľby
Zdielať na
Zahraničie

V Británii sa chystajú 6. mája parlamentné voľby

Zdroj: World Economic Forum

Hovorí sa, že pôjde o jedno z najmenej predvídateľných hlasovaní v krajine za takmer 20 rokov.

"Kráľovná láskavo súhlasila s rozpustením parlamentu a všeobecné voľby sa uskutočnia 6. mája," povedal Brown, ktorý sa bude snažiť o to, aby jeho labouristi mohli vytvoriť vládu po bezprecedentný štvrtý raz po sebe. Čelí však veľkej výzve zo strany konzervatívcov dúfajúcich, že sa po 13 rokoch v opozícii vrátia pod vedením Davida Camerona (43) k moci.

O termíne volieb do Dolnej snemovne parlamentu, ktorý v Británii stanovuje predseda vlády, sa špekulovalo už niekoľko mesiacov. Pôjde pritom o jedno z najmenej predvídateľných hlasovaní v krajine za takmer 20 rokov, uviedla agentúra Reuters. Stredobodom predvolebného boja bude hospodárska kríza, ktorá Britov mimoriadne zasiahla.

Labouristická strana v prieskumoch dlhé mesiace výrazne zaostávala za Konzervatívnou stranou, ktorej náskok sa vyšplhal až na 20 percent. V poslednom čase sa však rozdiel znižoval a je možné, že ani jedna z týchto najväčších strán v Británii nezíska dostatočnú väčšinu a bude musieť vytvoriť neobvyklú koalíciu. Zohrať kľúčovú úlohu v prípade tesného výsledku by chceli "večne tretí" liberálni demokrati.

Kancelária Browna, ktorý funkciu premiéra prevzal v júni 2007 po Tonym Blairovi, tiež oznámila, že terajší parlament bude rozpustený 12. apríla. Členovia novozvoleného sa po prvý raz zídu 18. mája, aby si zvolili predsedu a zložili prísahu. Oficiálne otvorenie parlamentu sa uskutoční o týždeň neskôr.

Zdielať na

Najčítanejšie správy