Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Zamestnanci hrozia vyhodením firmy do vzduchu
Zdielať na
Zahraničie

Zamestnanci hrozia vyhodením firmy do vzduchu

Zdroj: TV JOJ/ilustračné

Ak im manažment neyyplatí odstupné, zapália 5000-litrovú cisternu s plynom

Firma ešte v apríli 2009 oznámila, že plánuje závod zatvoriť. Približne 50 z celkovo 92 zamestnancov závodu Sodimatexu, ktorý vyrába rohože do áut, už od štvrtka 1. apríla okupuje závod v Crépy-en-Valois a dnes pohrozili, že zapália pripravenú 5000-litrovú cisternu s plynom, ak im každému manažment nevyplatí odstupné 21.000 eur.

V súčasnosti im vedenie ponúka 15.000 eur. Plynové fľaše bolo vidieť aj na streche závodu. Na miesto už bolo povolaných približne 100 policajtov a hasičov. Francúzsky minister priemyslu Christian Estrosi akciu zamestnancov odsúdil ako "neprijateľnú" a vyzval na pokračovanie rokovaní s vedením.

Francúzi sú známi násilným vymáhaním si svojich požiadaviek. Aj v júli 2009 hrozili zamestnanci skrachovanej firmy New Fabris, ktorá vyrábala autodiely, že ju vyhodia do vzduchu. Konflikt sa podarilo vyriešiť rokovaniami.

V roku 2000 približne 150 zamestnancov závodu firmy Cellatex na severovýchode Francúzska pohrozilo kontamináciou blízkej rieky kyselinou sírovou, keď sa dozvedeli, že firma oznámila bankrot. V iných prípadoch zasa zajali a držali šéfov v podniku tak dlho, dokiaľ s podmienkami zamestnancov nesúhlasili.   

Zdielať na

Najčítanejšie správy