Polojasno, dažďové prehánky
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Čertovskej babičke rastie z čela kozí roh
Zdielať na

Čertovskej babičke rastie z čela kozí roh

Zdroj: Daily Mail

Poriadny šok pripravila pre svoju rodinu a obyvateľov dedinky Linlou 101-ročná Číňanka, keď jej z ničoho nič začal rásť ne čele roh.

Tajuplný kožný výčnelok začal vyrážať z čela ešte minulý rok, dnes meria až 6 centimetrov! Jej príbuzní sa obávajú, že matke siedmich detí začne rásť podobný roh aj na druhej strane čela, pretože javí podobné známky, aké javil ešte pred narastením prvý výrastok.

„Keď začal matke na čele rásť prvý roh, nevenovali sme tomu veľkú pozornosť,“ tvrdí najmladší z jej synov 60-ročný Zhang Guozheng.

Vedci predpokladajú, že za všetkým sa skrýva keratín. Ide o obzvlášť pevnú bielkovinu, ktorú nájdeme v telách cicavcov, ale aj vtákov či plazov vo forme rohov, vlny či kožušiny. U ľudí sa vyskytuje jedna z dvoch základných foriem keratínu, tzv. alfa keratín.

Vo veľkých množstvách sa nachádza v odumretých bunkách pokožky, kde vytvára ochrannú bariéru zabraňujúcu poškodeniu hlbších vrstiev kože. Nájdeme ho aj v nechtoch a vo vlasoch.

Podobné výčnelky sa môžu objavovať u 60- až 70-ročných ľudí, šesťcentimetrový roh je však veľkou výnimkou. Niektoré kožné výrastky môžu byť rakovinotvorné, avšak väčšina z nich býva skôr nezhubná. Podobné rožky sa dajú chirurgicky odstrániť, avšak ložisko nádoru v tele zostáva.


Zväčšiť mapu

Najčítanejšie správy