Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kto nahradí šéfa Európskej komisie Junckera? V Bruseli sa predstavili top kandidáti
Zdielať na

Kto nahradí šéfa Európskej komisie Junckera? V Bruseli sa predstavili top kandidáti

BRUSEL / Eurovoľby sú už za rohom a nimi sa zohľadní aj to, kto bude hlavnou hlavou Európskej únie nasledujúce roky. Top kandidáti na tento mimoriadne dôležitý a lukratívny post v Bruseli prišli do pléna predstaviť svoje plány o tom, ako by mala Európska únia vyzerať nasledujúce roky.

Do Európskeho parlamentu v Bruseli prišlo šesť top kandidátov na nového šéfa Európskej komisie, aby predstavili svoju víziu budúcnosti únie. Jeden z týchto ľudí s najväčšou pravdepodobnosťou vystrieda doterajšieho šéfa Junckera.

Ako jediná dobicyklovala kandidátka zelených Ska Keller, ktorá presadzuje zrušenie eurofondov pre projekty, ktoré poškodzujú ekológiu. Ak by sa ale šéfom komisie stal Manfred Weber, letecké spoločnosti by ho zrejme v láske veľmi nemali. "Zdaňujeme palivá pre automobily. Prečo ale nezdaňujeme letecké palivo? Tieto peniaze potom vieme vrátiť do životného prostredia," myslí si Weber z Európskej ľudovej strany. 

Socialista Frans Timmermans, ktorého mimochodom na takzvaného spitzenkandidáta posunul slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič, keď sa vzdal v jeho prospech, opäť pripomínal že bremeno solidarity nemôžu niesť iba niektoré krajiny: “Potrebujeme solidaritu aj keď sa nám niekedy nepáči. pokiaľ stredoeurópske krajiny nebudú solidárne, vytvoria sa hranice aj tam, kde nemajú byť."

Pokiaľ dovolíme nejakej krajine prístup na trh únie, musí k sebe pustiť aj európske firmy," dodala Margrethe Vestager z aliancie liberálov a demokratov za Európu. 

Ak by ale zvíťazil Francúz Niko Kue, presadzoval by nižší vek odchodu do dôchodku v celej únii. Koľko kandidátov, toľko priorít. V čom sa však viac menej zhodli je zníženie veku potrebného pre účasť v eurovoľbách na 16 rokov.

Kto sa však stane šéfom Európskej komisie definitívne rozhodne až júlový samit premiérov. Ten ma brať do úvahy výsledky volieb do európskeho parlamentu. Junckerovho nástupcu však ešte bude musieť odobriť Európsky parlament. 

Pozrite si archívnu reportáž o blížiacich sa eurovoľbách: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy