Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Severočínske mesto už žije Olympiádou
Zdielať na
Zahraničie

Severočínske mesto už žije Olympiádou

Severočínske mesto Harbin sa rozhodlo osláviť Olympijské hry veľkým ľadovým festivalom. <b>Pozrite si VIDEO</b>

Severočínske mesto Harbin sa rozhodlo osláviť Olympijské hry veľkým ľadovým festivalom.

Olympijské hry sa síce budú konať v Pekingu, ale ani iné časti Číny neotáľajú a chcú prispieť do olympijskej atmosféry.

Mesto Harbin sa nachádza na severe Číny v provincii Heilongjiang. Ľadovú šou mesto zorganizovalo už po 24-krát, ale je to len prvýkrát, čo sú témou festivalu olympijské hry.

Vyše 15.000 ľudí pracovalo na tom, aby aj Harbin dostalo skutočný olympijský "feeling". Problémom bolo počasie. Keďže teplota v meste klesala, pracovníci sa museli poponáhľať, aby sa sochy počas práce neroztopili.

Turista z Pekingu Wang Jianguo neočakával, že by olympijské oslavy nabrali až takúto podobu. „Cítim, že Harbin nie je vôbec ďaleko od Olympijských hier. Vidím tu mnoho vecí spätých s olympiádov: logá, propagačné materiály, a všade ľadové sochy s motívom Olympiády. Všade navôkol cítim ducha Olympiády.“

Každý deň sem prichádza vyše 100.000 turistov, aby si pozreli mesto z ľadu. Niektorí turisti predtým pritom sneh a ľad vôbec nevideli. „Keď sa nadýcham, cítim ako mi mrznú pľúca. Je to ako by som bol vo vysokej nadmorskej výške. Moje pľúca musia poriadne zabrať. Musím si zakryť aj uši. Zimu cítim až v kostiach. Moje celé telo je ako ľad. Musím si na ľade dávať veľmi pozor, aby som sa nepošmykol,“ povedal turista Li Peng, ktorý sem prišiel z miesta, ktoré je od Harbinu vzdialené 21 hodín vlakom.

Festival trvá 70 dní, a vstupenka stojí približne 21 amerických dolárov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy