Polojasno
22°
Bratislava
Na juhu Talianska sa opäť hromadia tony odpadu
Zdielať na
Zahraničie

Na juhu Talianska sa opäť hromadia tony odpadu

Zdroj: cinto2/ilustračné

V uliciach a na periférii sa zozbieralo už okolo 2000 ton, a niektorí obyvatelia ich podpaľujú.

Juhotalianské mesto Neapol je opäť preplnené odpadkami. V uliciach a na periférii sa sústredilo už okolo 2000 ton, a niektorí obyvatelia ich podpaľujú. Hasiči tu museli len za dnešnú noc 70krát zasahovať.

Európska únia v stredu talianskej vláde povedala, že situáciu sleduje a že v ďalších dňoch rozhodne o prípadných ďalších opatreniach. Spracovanie domového odpadu zažíva v Kampánii chronickú krízu. Vlani v máji sa v regióne Neapole nahromadilo až 15.000 ton odpadkov. Úrady vyhlásili naliehavú situáciu v súvislosti s odpadmi v oblasti Kampánie po prvý krát už v roku 1994.

V nasledujúcich rokoch sa kríza periodicky opakovala, keď miestni obyvatelia nevideli inú možnosť, ako sa zbaviť domového odpadu, než ho vyhadzovať na ulicu či ho páliť.

Súčasné skládky sú preplnené alebo na príkaz súdu zatvorené, pretože nezodpovedajú normám, ale aj preto, že sa ich zmocnila miestna mafia, camorra, pre ktorú sa spracovanie odpadu stalo výnosným podnikaním.

Výstavba nových skládok naráža systematicky na odpor obyvateľov obcí, na ktorých území majú vzniknúť.

Neapolskí hasiči dnes informovali, že v noci museli zasahovať pri 70 požiaroch, ktoré založili obyvatelia.

Európska komisia, znepokojená tisícovkami ton odpadu v regióne Neapol, vlani v júni adresovala Taliansku prvé písomné varovanie. Podľa EK je situácia v Kampánii porušením európskej legislatívy o odpadoch.

Zdielať na

Najčítanejšie správy