Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Trest smrti je v New Jersey minulosťou
Zdielať na
Zahraničie

Trest smrti je v New Jersey minulosťou

Zdroj: ilustračné/Jezz

Guvernér New Jersey Jon Corzine dnes podpísal zákon, ktorý v tomto štáte na východnom pobreží USA ruší trest smrti. New Jersey sa tak stalo prvým americkým štátom, ktorý za posledných 42 rokov ustúpil od najvyššieho trestu.

Guvernér New Jersey Jon Corzine dnes podpísal zákon, ktorý v tomto štáte na východnom pobreží USA ruší trest smrti. New Jersey sa tak stalo prvým americkým štátom, ktorý za posledných 42 rokov ustúpil od najvyššieho trestu. Prvým odsúdencom, ktorí mali byť popravení, už guvernér v nedeľu zmenil najvyšší trest na doživotné väzenie.

Zrušenie trestu smrti v New Jersey prichádza v čase, keď najvyšší súd posudzuje ústavnosť popráv prostredníctvom smrtiacich injekcií. "Je to deň pokroku pre nás a pre milióny ľudí v celom štáte a na celom svete, ktorí odmietajú trest smrti", povedal Corzine. "New Jersey dnes urobilo krok, ktorý budú ostatné štáty nasledovať", dodal demokratický poslanec Wilfredo Caraballo.

Zrušenie trestu smrti prešlo minulý týždeň u zákonodarcov New Jersey vďaka prevahe demokratov. Republikáni usilovali o to, aby bol najvyšší trest zachovaný pre zločincov, ktorí zavraždili verejného činiteľa, alebo znásilnili a zavraždili dieťa. Demokrati ich však prehlasovali.


   

Zdielať na

Najčítanejšie správy