Skoro jasno
21°
Bratislava
Ainu Rebeli v tónoch zmesi tradičnej hudby a hip-hopu
Zdielať na
Zahraničie

Ainu Rebeli v tónoch zmesi tradičnej hudby a hip-hopu

Skupina mladých ľudí sa pod názvom Ainu Rebeli snaží pozdvihnúť vedomie o menšinovej skupine Ainu v Japonsku. Ich cesta vedie cez pole hudby a tanca v novom, modernejšom prevedení. <b>VIDEO: Zostrih z vystúpení Ainu Rebelov</b>

"Ainu Rebeli" - takto sa nazýva skupina mladých ľudí, ktorí svojím verejným vystupovaním dávajú najavo svoju hrdosť pre príslušnosť k menšinovej a utláčanej etnickej skupine Ainuov. "Chceme robiť niečo nové, aby sa tak mohol zlepšiť status Ainuov v Japonsku," hovorí 27-ročný Okitsu, člen a zakladateľ Ainu Rebelov.

Skupina je jednou z prvých, ktorá prezentuje Ainu kultúru - nie však tradičnú, ale zmiešaním s novými tendenciami mladej generácie - hip-hop a rock. "Cesta, ktorou toto (zlepšenie statusu Ainu) chceme dosiahnuť, je hranie hudby a tanec, pričom k tomu pridávame vlastné nápady, úpravy a zostavy."

Takto možno vidieť skupinku používajúcu pri predstaveniach tradičné nástroje ako "mukkuri" (ústna harfa), spievajúci poémy v domácom jazyku, rapujúci v japončine o svojich zlých skúsenostiach čoby Ainu a tanečné kroky prispôsobené bítom rocku a hip-hopu.

Ainu je domorodá etnická skupina. Predpokladá sa, že jej členovia sú potomkami prvých obyvateľov Japonska, ktorí neskôr boli vysťahovaní na severný ostrov Hokkaido. Ich kultúra i jazyk sa odlišujú od tradičného japonského etnika, vyčleňuje sa z japonskej kultúrnej homogenity. V súčasnosti žije na ostrve okolo 24.000 Ainuov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy